Hozzávalók:
- 200g tk. tönkölyliszt
- 2,5dl víz
- 150g kovászos öregtészta
- 200g natúr joghurt (vagy aludttej, kefír, tejföl…)
- 6g friss élesztő
- 400g fehér tönköly
- 25g burgonyapehely
- 15g puffasztott amaránt
- kb. 10-20g só (ízlés szerint)
- kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)
Elkészítés:
~ A tk. tönkölylisztet leforrázzuk a vízzel, összekeverjük és folpackkal letakarva 1-2 órát állni hagyjuk. Nem valami szép látvány, egy rendkívül ragacsos, barnás massza…
~ Hozzáadjuk a többi hozzávalót és közepes keménységű, inkább lágyabb felé hajló tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, pici liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még.
~ Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát. Ismét hagyjuk kb. fél órát pihenni.
~ Majd vékonyan lisztezett munkalapon még 1-szer meghajtogatjuk.
~ Enyhén lisztezett felületen 12 részre osztjuk a tésztát és megformázzuk a zsemléket, vagy kifliket, ki mit kedvel jobban 😉
~ Letakarva hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan megnövekednek, közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
~ Alaposan lespricceljük a zsemléket vízzel, tetszés szerint bevágjuk és magvakat is szórhatunk rá. 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük, így sütjük 10 percig, majd a gőzt kikapcsolva/kivéve 180 fokon további kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
~ Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Ugyanez máskor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: