Betty hobbi konyhája

Amarántos joghurtos tönkölyzsemle

101_2200_2

101_2207_2

Hozzávalók:

  • 200g tk. tönkölyliszt
  • 2,5dl víz
  • 150g kovászos öregtészta
  • 200g natúr joghurt (vagy aludttej, kefír, tejföl…)
  • 6g friss élesztő
  • 400g fehér tönköly
  • 25g burgonyapehely
  • 15g puffasztott amaránt
  • kb. 10-20g só (ízlés szerint)
  • kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)

101_2198_2

101_2205_2

Elkészítés:

~ A tk. tönkölylisztet leforrázzuk a vízzel, összekeverjük és folpackkal letakarva 1-2 órát állni hagyjuk. Nem valami szép látvány, egy rendkívül ragacsos, barnás massza…101_2174_2

~ Hozzáadjuk a többi hozzávalót és közepes keménységű, inkább lágyabb felé hajló tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, pici liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még.101_2176_2

~ Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát. Ismét hagyjuk kb. fél órát pihenni.cats

~ Majd vékonyan lisztezett munkalapon még 1-szer meghajtogatjuk.cats_2101_2182_2

~ Enyhén lisztezett felületen 12 részre osztjuk a tésztát és megformázzuk a zsemléket, vagy kifliket, ki mit kedvel jobban 😉 

~ Letakarva hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan megnövekednek, közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.cats_3

~ Alaposan lespricceljük a zsemléket vízzel, tetszés szerint bevágjuk és magvakat is szórhatunk rá. 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük, így sütjük 10 percig, majd a gőzt kikapcsolva/kivéve 180 fokon további kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. 101_2187_2

101_2188_2

101_2190_2

~ Végül rácson hagyjuk kihűlni.101_2191_2

 

Ugyanez máskor:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!