Betty hobbi konyhája

Kovászos öregtésztás sokmagos tönkölykenyér éjjeli hűtős kelesztéssel

101_2275_2

101_2279_2

Hozzávalók:

  • 200g kovászos öregtészta
  • 3,9dl víz
  • 200g tk. tönkölyliszt
  • 400g fehér tönkölyliszt
  • 30g burgonyapehely
  • kb. 15g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
  • kb. 80g sokmagos keverék
  • kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel)

101_2277_2

101_2281_2

Elkészítés:

A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, sót és jól összedagasztjuk a tésztát. Legvégén keverjük bele a magokat.  

Olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és pihentetjük kb. 30 percet, aztán meghajtogatjuk 3-szor kb. 30 perces időközönként. 

Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk, és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba tesszük, betakarjuk a ruha kimaradó részeivel és zacskóba húzzuk, így tesszük a hűtőbe.

Reggel a keltségtől függően a következőképpen járhatunk el:

  1. ha szépen megkelt, akkor előmelegített forró sütőbe rakjuk, kifordítjuk a sütőedénybe, ill. sütőlapra/sütőkőre (amit előzőleg a sütővel együtt felforrósítottunk!). Tetszés szerint bevágjuk a tetejét, ha zárt edényben sütjük, megspriccelhetjük a kenyeret és az edény tetejét is vízzel, de nem muszáj.
  2. ha úgy látszik, a tésztán, hogy nem kelt túl sokat, lehetne még kelnie, akkor:
  • vagy hideg sütőben kezdjük sütni 
  • vagy kint hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát és ismét a keltség függvényében indítjuk hideg vagy meleg sütőben.
Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt 230-250 fokra, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát. 15 perc után visszavesszük a hőfokot 200-ra, és kb. 25-35 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, akkor kivesszük a vizet, aztán 200 fokon további kb. 25-35 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 10 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 25-35 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes, nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.
 
Ugyanez máskor:
cats_2 cats_3
 
Ők is elkészítették:
Rita Bálint:
rita-balint-kovis-oreges-sokmagos-tonkoly-ejjeles
 
Erőss Sándorné: 
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!