Betty hobbi konyhája

Tejfölös tönkölykifli & zsemle

101_2425_2

101_2426_2

Hozzávalók (12db zsemléhez):

  • 150g kovászos öregtészta
  • 3dl író
  • kb. 20-50g víz szükség szerint 
  • 6g friss élesztő
  • 120g tejföl
  • 200g tk. tönkölyliszt
  • 400g fehér tönkölyliszt
  • 20g burgonyaliszt
  • 10-20g só (ízlés szerint)
  • kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)

Tetejére:

ízlés szerint magok (elhagyható)

101_2432_2

101_2429_2

Elkészítés:

A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzákeverjük a tejfölt, aztán hozzáadjuk a liszteket, a sót, és elkezdjük dagasztani.
Puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még.
Vékonyan kiolajozott tálban letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Majd vékonyan lisztezett munkalapon még 1-szer meghajtogatjuk és hagyjuk kb. 20 percet pihenni.
Enyhén lisztezett felületen 12 részre osztjuk a tésztát és megformázzuk a zsemléket, vagy kifliket, ki mit kedvel jobban 😉
Letakarva hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan megnövekednek, közben a sütőt 200 fokra bemelegítjük.
Alaposan lespricceljük vízzel és 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük, így sütjük 10 percig, majd a gőzt kikapcsolva/kivéve 180 fokon további kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
101_2418_2
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
101_2424_2

Megjegyzés: 

Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!