Betty hobbi konyhája

Zabpelyhes kovászos tönkölykenyér

101_2559_2

101_2575_2

Hozzávalók:

  • 150g zabpehely
  • 250g víz
  • 300g víz
  • 200g kovász
  • 600g fehér tönkölyliszt (akár lehet keverni tk. tönköllyel is)
  • 30g burgonyaliszt (elhagyható) 
  • kb. 10-15g só ízlés szerint
  • kb. 10ml olaj (a tálba, amiben kel)

101_2567_2

101_2571_2

Elkészítés:

A zabpelyhet leforrázzuk a vízzel és folpackkal letakarva néhány órát félretesszük, de hagyhatjuk simán egy éjszakára is, és akkor reggel nekiállhatunk a kenyérkészítésnek.2016-06-20-18-41-18_2

101_2521_2

Hozzákeverjük a vizet, aztán a kovászt és alaposan kikeverjük. Majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és alaposan kidagasztjuk a tésztát. 101_2545_2

Kicsit ragacsos lesz (a vizes zabpehelytől ugye), de nem kell megijedni, az olajos tálban javulni fog, amibe a dagasztás után tesszük és mindjárt még a tálban az oldalait meghúzkodva meghajtogatjuk, majd letakarva kb. 1 órát pihentetjük.cats

Aztán 3-4-szer meghajtogatjuk lisztezett felületen kb. 30 perces időközönként. (Figyelem! Körülményektől függően változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.)cats_2

Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd megformázzuk és meghempergetjük zabpehelyben és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.cats_3

Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, aztán kivesszük a vizet és 200 fokon további kb. 20-25 perc készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.
101_2568_2
101_2573_2
 
Ugyanez máskor:
 
 
 
Ők is elkészítették:
Magdalena Pastorkova:
 
Eva Nedas:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!