Hozzávalók:
- 150g zabpehely
- 250g víz
- 300g víz
- 200g kovász
- 600g fehér tönkölyliszt (akár lehet keverni tk. tönköllyel is)
- 30g burgonyaliszt (elhagyható)
- kb. 10-15g só ízlés szerint
- kb. 10ml olaj (a tálba, amiben kel)
Elkészítés:
A zabpelyhet leforrázzuk a vízzel és folpackkal letakarva néhány órát félretesszük, de hagyhatjuk simán egy éjszakára is, és akkor reggel nekiállhatunk a kenyérkészítésnek.
Hozzákeverjük a vizet, aztán a kovászt és alaposan kikeverjük. Majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és alaposan kidagasztjuk a tésztát.
Kicsit ragacsos lesz (a vizes zabpehelytől ugye), de nem kell megijedni, az olajos tálban javulni fog, amibe a dagasztás után tesszük és mindjárt még a tálban az oldalait meghúzkodva meghajtogatjuk, majd letakarva kb. 1 órát pihentetjük.
Aztán 3-4-szer meghajtogatjuk lisztezett felületen kb. 30 perces időközönként. (Figyelem! Körülményektől függően változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.)
Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd megformázzuk és meghempergetjük zabpehelyben és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.


"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: