Betty hobbi konyhája

Kovászos öregtésztás zabpehelylisztes tönkölykenyér

101_2634_2

101_2643_2

Hozzávalók:

  • 300g kovászos öregtészta
  • kb. 3,5dl víz
  • 400g fehér tönkölyliszt
  • 100g rétes tönkölyliszt
  • 100g zabpehelyliszt
  • 30g burgonyapehely
  • kb. 10-15g só ízlés szerint
  • kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel)
  • tetejére tetszés szerint magok (elhagyható)

101_2644_2

Elkészítés:

A kimért öregtésztát alaposan kikeverjük a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, sót és jól összedagasztjuk a tésztát. Vékonyan olajjal kikent tálba tesszük, és kb. duplájára kelesztjük.

Majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2-4 alkalommal. (Azért nem írok konkrét számot, mert körülményektől változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.)cats_1

Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk, ekkor szórhatjuk meg magokkal is, ha úgy szeretjük és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.

Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát.
Ha simán sütőlapon sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, aztán kivesszük a vizet és 200 fokon további kb. 20-25 perc készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.

101_2638_2

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!