Tulajdonképpen ennek a virslis kiflinek a tésztáját használtam itt is… 🙂
Formázáshoz pedig ezt a régebbi verziót vettem elő 🙂
Hozzávalók (12db kiflihez):
- 150g kovászos öregtészta
- kb. 2,5dl tej
- 5g élesztő
- 1db tojás
- 500g liszt
- 20g burgonyapehely
- kb. 10-15g só
- 30g zsiradék (lehet vaj is, zsír is, ki melyiket kedveli jobban -nálam kókuszzsír-)
Töltelék:
- sajt
- kolbász
Tetejére:
- 1db tojás
- szezámmag
Elkészítés:
Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított tejben, hozzáadjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a tojást, lisztet, burgonyapelyhet, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel korrigálhatjuk még. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Enyhén lisztezett felületen 12 egyforma darabba vágjuk a tésztát.
Minden darabot téglalap alakúra kinyújtunk.
Az egyik oldalára rakjuk a feldarabolt kolbászt. A tészta másik végén kb. 1/3-ig 4-5 bevágást ejtünk. Ide szórjuk a reszelt sajtot. Majd az egész felőli oldalról föltekerjük, úgy hogy a sajtos bevágott tészta vége összetekerve mindenképpen alulra kerüljön, különben szétnyílik.
Sütőpapíros tepsire pakoljuk, kb. 30-40 percet hagyjuk pihenni és 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük, így sütjük 10 percig, majd a gőzt kikapcsolva/kivéve 180 fokon további kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve is elkészíthetjük.
Ugyanez máskor:
itt “csónak” formájában:
Ők is elkészítették:
Bálint Rita:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: