Betty hobbi konyhája

Foszlós kakaós kalács természetes(en) kovásszal

101_2854_2
101_2866_2
101_2862_2
Hozzávalók:
  • 100g kovászolt kovász
  • 100g kovászos öregtészta
  • 250g habtejszín
  • 1 db tojás
  • 1db tojásfehérje
  • kb. 90g cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
  • 500g liszt
  • csipet só
  • 20g kakaópor (cukrozatlan!)

Tetejére:

  • 1 db tojássárga
  • 1 ek. tej

101_2865_2

Elkészítés:

A meglangyosított tejszínben simára elkeverjük a kovászt és az öregtésztát, majd a tojásokat, és a cukrot. Aztán hozzáadjuk a lisztet és a sót, és elkezdjük dagasztani. Szép sima, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Legvégén adjuk csak hozzá az átszitált kakaóport és néhány mozdulattal finoman beledolgozzuk a tésztába. (ha kevésbé dagasztjuk, akkor szép márványos lesz)101_2841_2

Belisztezve, letakarva pihentetjük amíg minimum kb. a másfélszeresére kel. Enyhén lisztezett felületen 2-3-szor meghajtogatjuk kb. 30-60 percenként (attól függően, hogy milyen tempóban kel…. ha szemmel láthatóan gyorsan, akkor elég fél óránként; ha lassabban, akkor hagyjunk több időt a hajtogatások között).101_2842_2

Majd megformázzuk és kivajazott vagy sütőpapírral bélelt formába tesszük. Hagyjuk pihenni, amíg kb. a duplájára kel.cats

A tetejét lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával.101_2849_2

Majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40-50 perc alatt megsütjük. 

Én kb. félidőben letakartam alufóliával a tetejét, mert már szép színe volt fent.101_2850_2

Végül rácson hagyjuk kihűlni.101_2853_2

Receptötlet: Limara (élesztős) foszlós kalácsa alapul véve.

Ugyanez máskor:

Ők is elkészítették:

Bálint Rita:

Nagyné Papp Éva:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!