Hozzávalók:
Előtészta:
- 1 ek. kovász
- 100g víz
- 100g tk. rozsliszt
Magkeverék:
- 100g zabpehely
- 100g vegyes magkeverék
- 200g forró víz
Kenyértészta:
- egész előtészta
- leforrázott magkeverék
- kb. 2,5dl víz (szükség szerint lehet valamivel több is)
- 100g főtt, áttört burgonya
- 500g fehér tönkölyliszt
- kb. 10-15g só (ízlés szerint)
- kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel)
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kiveszünk 1 evőkanállal, kikeverjük 1 dl vízzel, és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk kb. 10-12 órát.
A zabpelyhet, és a magokat leforrázzuk 2 dl vízzel, és ezt is folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk, mint az előtésztát.
Majd az előtésztához hozzáadjuk a langyos vizet, a forrázott magokat és alaposan kikeverjük. Aztán adjuk hozzá a többi hozzávalót és megdagasztjuk a tésztát. Vékonyan olajjal kikent tálba tesszük. Majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2-4 alkalommal. (Azért nem írok konkrét számot, mert körülményektől változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.)
Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk, ekkor szórhatjuk meg magokkal is, ha úgy szeretjük és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.
Receptötlet: Zuzana
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: