Hozzávalók:
Előtészta:
- 100g kovász
- 200g tej
- 200g liszt
Kalácstészta:
- egész előtészta
- 1,5dl tej
- 2db tojássárga
- 100g cukor
- 50g olvasztott vaj
- 350g liszt
- csipet só
Töltelék:
- olvasztott vaj
- kakaópor
- cukor
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl langyos tejjel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.
Majd belekeverjük a tejet, tojást, cukrot, vajat, végül a lisztet és a sót és elkezdjük dagasztani. Jól kidagasztjuk a tésztát, puha, rugalmas, selymes tapintású tésztát kapunk. Ha szükséges, korrigáljuk egy kis liszttel vagy tejjel.

Lisztezett tálba tesszük, letakarva pihentetjük kb. 1 órát, ill. amíg szemmel láthatóan növekedésnek indul.

Majd meghajtogatjuk 3-szor kb. 30 percenként.

Enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, rászitáljuk a kakaóport, (én mindig meghintem egy pici fahéjjal is a kakaósat is) megszórjuk cukorral és feltekerjük, lehetőség szerint szorosan.
Sütőpapírra tesszük a tekercset,

és hosszában félbevágjuk. De nem az egészet, az egyik végén hagyunk néhány cm-t, ahonnan kezdjük majd az összetekerést.
A két elvágott részt felváltva egymásra rakosgatjuk, mint egy fonást, csak 2 szálból… 😉 Végül összehajlítjuk, hogy kerek formája legyen, a végeit összenyomjuk.

Letakarva ismét pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített gőzös sütőbe tesszük 15 percre, majd a gőzt kivéve/kikapcsolva 180 fokon további kb. 15 perc alatt készre sütjük.

Még forrón meghintjük porcukorral, rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: ízlés szerint fahéjjal is tölthetjük… állítólag nagyon finom az is, legközelebb úgy próbálom… 😉
Ők is elkészítették:
Szendefi Katalin:

Czéhmester Zsoltné:

Vízvári Ivett:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: