Betty hobbi konyhája

Sokmagvas kefires kovászos fehér kenyér

101_3818_2

101_3830_2

Hozzávalók:

300g kenyérliszt

300g fehér tönkölyliszt

400g meleg víz

200g kovász

100g kovászos öregtészta

100g kefír

30g burgonyapehely

kb. 10-15g só (ízlés szerint)

kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)

kb. 3 ek. sokmagos keverék

101_3826_2

Elkészítés:

Kimérjük a lisztet, leöntjük a meleg vízzel, jól összekeverjük (én ezt is a dagasztógéppel csinálom), és 1-2 órán át letakarva állni hagyjuk (autolízis). Majd hozzáadjuk a többi anyagot és alaposan kidagasztjuk a tésztát. A magokat én csak a végén keverem bele.

Majd olajozott tálba tesszük és letakarva pihentetjük kb. 1 órát. Aztán 2-szer meghajtogatjuk szintén kb. óránként még az olajos tálban, úgy hogy egy oldalát kicsit felhúzzuk, és ráhajtjuk a tésztára. Aztán a szembelévő oldalt szintén, végül a 2 “maradék” oldalát ugyanúgy. 101_3811_2

Újabb kb. 1 óra után kissé lisztezett felületen ismét meghajtogatjuk, és visszatesszük megint a tálba pihenni.101_3813_2

Itt már kb. 30 perc elég volt nálam… szemmel láthatóan is szépen növekedett. Akkor tetszés szerint megformázzuk, ízlés szerint magokba forgathatjuk (nem muszáj!) és sütőpapírra vagy lisztezett konyharuhába tesszük a kelesztőtálba.101_3814_2

Letakarva és/vagy zacskót ráhúzva pihentetjük kb. 1-2 órát, ill. amíg szemmel láthatóan szépen megkel. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni. 

Még ujjpróbával is lehet ellenőrizni:

  • Ha egy ujjunkkal finoman benyomjuk a tésztát és rögtön gyorsan visszaugrik, akkor keletlen még.
  • Ha benne marad az ujjnyom és nem jön vissza már, akkor túlkelt a tészta.
  • Ha szépen lassan jön vissza a benyomás helyén, esetleg egy picike nyom marad csak, akkor jó a tészta, akkor készen áll a sütésre.

101_3815_2

Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is és a kenyeret is bespricceljük vízzel, majd betoljuk a 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt 230-250 fokra, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát. Ezen a fokon kb. 15 perc, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha simán sütőlapon/tepsin sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a tepsit/sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, aztán kivesszük a vizet és 200 fokon további kb. 20-25 perc készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 15 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20-25 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes, nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.
101_3820_2
 
Figyelem! A fent megadott idők úgymond tájékoztató jellegűek, a kelesztési idők mindenkinél változóak lehetnek körülményektől függően…
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!