Ez a finomság is Edittől érkezett, ami nagyon hasonlít ehhez a rozskenyérhez. Viszont itt az egész teljes kiőrlésű tönkölyből készül, éppen ezért nem is olyan savanykás az íze, mint a rozsnak. A magokat és a fűszerezést is természetesen ízlés szerint variálhatjuk.
Köszönöm a receptet Edit! 🙂
Hozzávalók:
- 100g kovász
- 6dl langyos víz
- 300g tk. tönkölyliszt
- 200g tk. tönkölyliszt
- kb. 20-20g lenmag, zabpehely, szezám, napraforgó, tökmag (természetesen variálhatjuk a magokat ízlés szerint)
- kb. 10-15g só (ízlés szerint)
- ízlés szerint köményt ill. kenyérfűszert is adhatunk hozzá
Elkészítés:
A kovászt elkeverjük a langyos vízzel és hozzáadjuk a 300g teljes kiőrlésű tönkölylisztet. Letakarva 6-8 órát állni hagyjuk.
Majd hozzáadjuk a többi lisztet, magokat, sót
és alaposan elkeverjük az egészet.
Majd sütőpapírral bélelt formába öntjük, elsimogatjuk a tetejét, ízlés szerint megszórjuk magokkal és letakarva kb. 2 órát kelesztjük, ill. amíg szemmel láthatóan szépen megemelkedik.
Hideg sütőben kezdjük sütni, 220 fokra állítva, 1 órán keresztül. Majd óvatosan kivesszük a formából, lehúzzuk róla a papírt és visszatesszük a sütőrácsra. 200 fokon további kb. 30 perc alatt készre sütjük.
Figyeljünk oda, mert sütőtől függően változhat ez az idő! Ha nagyon barnulna a teteje, ill. mielőtt a magok megégni készülnek, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral a tetejét. Ha megkopogtatjuk az alját, és szépen kong, akkor megsült.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
TIPP: Ennek a kenyérnek legjobb, ha csak másnap vágjuk meg. Éppen ezért én úgy készítem, hogy reggel bekeverem az előtésztát, és kora este adom hozzá a többi anyagot, kelesztem és még este megsütöm. Így másnap reggel vágjuk csak meg.
Ők is elkészítették:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kedves Szilvi!
Nem, a víz mennyisége nem elírás! Sajnálom, hogy így jártál vele. Sokszor sütöttem én is, mások is és nem volt még ilyen irányú visszajelzés. Azt ajánlanám esetleg próbáld letakarva valamivel tovább sütni. Ha kong az alja, akkor átsült. Viszont hozzá kell tennem, hogy ennek a belseje alapból nyirkosabb, nehezebb, nem hasonlítható a szokásos módon előállított kenyerekhez. Bár akkor is a nyirkos és a sületlen nem ugyanaz. Vagy esetleg valamivel kevesebb vízzel, vagy több liszttel is meg lehetne még próbálni.
Kedves Betty!
Mindent a recept szerint csinalok. Szabó és Kukutyini lisztemmel dolgoztam eddig de mind a kétszer a belseje sületlen maradt a kenyeremnek. Annyira csalódott vagyok . Nem lehetséges hogy az a 6dl víz el van írva?
Köszönöm! Nagyon finom, bátran merem ajánlani. Ha elkészült, örülnék egy kis rövid visszajelzésnek, hogy sikerült, milyen lett, ízlett-e.
Kellemes sütögetést!
Üdv. Betty
Csodásan néz ki! Elmentem, és megsütöm!