Betty hobbi konyhája

Túrós krumplis kelt tészta töltött péksüteményekhez

Tulajdonképpen  ez is részben a véletlen szüleménye, ill. a helyzet adta megoldás lett… ugyanis készültem a virslis kiflit megsütni, persze a szokásos módon, aztán láttam, hogy van egy túró még a hűtőben, amit sürgősen el kell használni… ráadásul a rakott krumplinak főtt burgonyából is maradt egy kicsi. Tudván, hogy ezek még csak úgy magukban  is jót tesznek a kelt tésztának, belekevertem a tésztába őket.

Az eredmény egy kívül finoman ropogós, belül rendkívül pihe-puha péksütemény, amit a töltelék tesz egésszé. A túrónak és a krumplinak köszönhetően másnap is még élvezhetően puha finom. 

Nálam most virslis kiflik és bacon-ös csavart stanglik készültek, de ízlés szerint tölthetjük és formázhatjuk kedvünk szerint…

Úgy gondolom nagyon jó alaptészta, puha, (de nem túl!)lágy tészta, amivel öröm volt munkálkodni… 🙂 

Hozzávalók:

  • 150g kovászos öregtészta *
  • kb. 2,5dl tej
  • 1 csapott ek. barnacukor 
  • 250g sovány túró
  • 100g főtt, összetört burgonya
  • 10g friss élesztő
  • 1db tojás
  • 750g liszt
  • 15-20g só
  • 50g olvasztott vaj

Tetejére:

  • 1db tojás
  • ízlés szerint reszelt sajt és/vagy magok

Elkészítés:

Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított tejben, hozzákeverjük a túrót, a krumplit, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a tojást, lisztet, a sót  és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk még. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.

Majd enyhén lisztezett munkalapon szükség szerint daraboljuk, ízlés szerint tölthetjük és formázhatjuk. Sütőpapíros tepsin letakarva pihentetjük még kb. 30-60 percet. Végül egy kissé felvert tojással lekenjük a tetejét, meghintjük reszelt sajttal és/vagy megszórhatjuk magokkal is. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

*Megjegyzés: 

Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 30 grammal növelve is elkészíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!