Tulajdonképpen ez is részben a véletlen szüleménye, ill. a helyzet adta megoldás lett… ugyanis készültem a virslis kiflit megsütni, persze a szokásos módon, aztán láttam, hogy van egy túró még a hűtőben, amit sürgősen el kell használni… ráadásul a rakott krumplinak főtt burgonyából is maradt egy kicsi. Tudván, hogy ezek még csak úgy magukban is jót tesznek a kelt tésztának, belekevertem a tésztába őket.
Az eredmény egy kívül finoman ropogós, belül rendkívül pihe-puha péksütemény, amit a töltelék tesz egésszé. A túrónak és a krumplinak köszönhetően másnap is még élvezhetően puha finom.
Nálam most virslis kiflik és bacon-ös csavart stanglik készültek, de ízlés szerint tölthetjük és formázhatjuk kedvünk szerint…
Úgy gondolom nagyon jó alaptészta, puha, (de nem túl!)lágy tészta, amivel öröm volt munkálkodni… 🙂
Hozzávalók:
- 150g kovászos öregtészta *
- kb. 2,5dl tej
- 1 csapott ek. barnacukor
- 250g sovány túró
- 100g főtt, összetört burgonya
- 10g friss élesztő
- 1db tojás
- 750g liszt
- 15-20g só
- 50g olvasztott vaj
Tetejére:
- 1db tojás
- ízlés szerint reszelt sajt és/vagy magok
Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított tejben, hozzákeverjük a túrót, a krumplit, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a tojást, lisztet, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk még. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Majd enyhén lisztezett munkalapon szükség szerint daraboljuk, ízlés szerint tölthetjük és formázhatjuk. Sütőpapíros tepsin letakarva pihentetjük még kb. 30-60 percet. Végül egy kissé felvert tojással lekenjük a tetejét, meghintjük reszelt sajttal és/vagy megszórhatjuk magokkal is. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
*Megjegyzés:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: