Betty hobbi konyhája

Kovászos hamburgerzsemle éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók (12db zsemléhez):

  • 200g kovászos öregtészta
  • 100g natúr joghurt
  • 1dl tej
  • 2dl víz
  • 40g barnacukor
  • 1db tojás
  • kb. 600g liszt
  • kb. 15g só
  • 50g olvasztott vaj 

Tetejére:

  • 1db tojás
  • ízlés szerint szezám (elhagyható)

Elkészítés:

Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított joghurttal elkevert tejjel és vízzel. Majd belekeverjük a cukrot és a tojást. Aztán hozzáadjuk a lisztet, a sót és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, lassanként hozzaadjuk az olvasztott zsiradékot és szép simára megdagasztjuk a tésztát. Puha, lágyabb de nem ragadós tészta kell, hogy legyen. Ha szükséges, korrigálhatjuk egy kis liszttel vagy vízzel. Majd vékonyan kiolajozott tálba tesszük és pihenni hagyjuk. 

Kb. 30-60 percenként meghajtogatjuk 3-szor. (Az első hajtogatásokat én a tálban szoktam csinálni, az utolsót pedig lisztezett munkalapon)  

Az utolsó hajtás után is hagyjuk pihenni, majd 12 egyforma részre vágjuk és gombócot formázunk belőlük. Mindjárt sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. A tepsit egy nylon zacskóba húzzuk és hűtőbe tesszük 10-12 órára.

Reggelre nálam nem sokat változott, így a konyhapulton hagytam még kb. 3 órát, addigra szépen megkeltek.

Tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmal. 220 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük, majd 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Végül rácson hagyjuk kihűlni.

 

Ugyanez máskor:

Ők is elkészítették:

Vízvári Ivett:

Pazsiczki Beatrix:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!