Hozzávalók (12db zsemléhez):
- 200g kovászos öregtészta
- 100g natúr joghurt
- 1dl tej
- 2dl víz
- 40g barnacukor
- 1db tojás
- kb. 600g liszt
- kb. 15g só
- 50g olvasztott vaj
Tetejére:
- 1db tojás
- ízlés szerint szezám (elhagyható)
Elkészítés:
Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított joghurttal elkevert tejjel és vízzel. Majd belekeverjük a cukrot és a tojást. Aztán hozzáadjuk a lisztet, a sót és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, lassanként hozzaadjuk az olvasztott zsiradékot és szép simára megdagasztjuk a tésztát. Puha, lágyabb de nem ragadós tészta kell, hogy legyen. Ha szükséges, korrigálhatjuk egy kis liszttel vagy vízzel. Majd vékonyan kiolajozott tálba tesszük és pihenni hagyjuk.
Kb. 30-60 percenként meghajtogatjuk 3-szor. (Az első hajtogatásokat én a tálban szoktam csinálni, az utolsót pedig lisztezett munkalapon)
Az utolsó hajtás után is hagyjuk pihenni, majd 12 egyforma részre vágjuk és gombócot formázunk belőlük. Mindjárt sütőpapírral bélelt tepsire pakoljuk. A tepsit egy nylon zacskóba húzzuk és hűtőbe tesszük 10-12 órára.
Reggelre nálam nem sokat változott, így a konyhapulton hagytam még kb. 3 órát, addigra szépen megkeltek.
Tetejét lekenjük egy kissé felvert tojással és ízlés szerint megszórhatjuk szezámmal. 220 fokra előmelegített sütőben 15 percet sütjük, majd 200 fokra visszakapcsolva további kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Ők is elkészítették:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: