Gyerekkorom régi szép emlékeinek egyike ez a sütemény, amiért kizárólag egy cukrászdába jártunk hétvégeken. Régóta ment már a fejemben a gondolat, hogy jó lenne reprodukálni, kerestem is recepteket hozzá. Elég sok kering az interneten ugyanezen a néven, de a legtöbbjük egész más, mint az emlékeim sütije…😞 Igazából ez volt az egyik, ami leginkább hasonlónak tűnt, ezért erre esett a választás… Viszont azt már első ránézésre láttam, hogy iszonyú sok cukor van a leírásban, amit én mindenképpen csökkenteni fogok. Ezen kívül több dolog nem egészen úgy sikerült készítés közben, ahogy a leírásban van, ezért improvizálva megszületett az én variációm 😉
Hozzávalók:
Tésztához:
- 10db tojás
- 200g cukor
- 120g liszt
- 80g darált dió
- csipet só
Krémhez:
- 2cs. vaníliás pudingpor
- 1dl tej
- cukor ízlés szerint
- 5dl víz
- 200g vaj
Csokoládeszószhoz:
- 4dl víz
- 150g cukor
- 50g kakaópor (cukrozatlan)
- 100g tejcsokoládé
- 0,5dl rum
- 1cs. csokis pudingpor
- 2dl tej
Elkészítés:
A piskótához: különválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. A sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd finoman belekeverjük felváltva a dióval elkevert lisztet és a fehérjét. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.
A krémhez: a pudingport elkeverjük a cukorral és a tejjel. A vizet felforraljuk, majd belekeverjük a pudingot és folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. Majd a tűzről levéve, időnként megkeverve hagyjuk kihűlni. Ha már langyosra hűlt, hozzáadjuk a vajat és simára keverjük, majd jól lehűtjük.
A csokiszószhoz: felforraljuk a cukorral a vizet, belekeverjük a kakaóport, az összetördelt csokit, a rumot és a tejjel simára kevert pudingot. Addig kevergetjük, amíg kicsit sűrűbb lesz, de nem túlzottan, mert ennek annyira kell folyékonynak maradni, hogy önteni lehessen. Időnként átkeverve hagyjuk ezt is jól lehűlni.
Az eredeti recept 3 részre vágja a tésztát, én csak feleztem…😉 A piskótára kenjük a kihűlt krémet, ráillesztjük a tészta másik részét. Kockára vágjuk a piskótát és minden kockát leöntünk a csokiszósszal, és tejszínhabbal díszítjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."




Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: