Ehhez a kenyérhez Edit receptje inspirált, igaz ő barna sörrel készíti… Azzal is nagyon finom, próbáltam úgy is… 🙂 Köszönöm szépen Edit!
Hozzávalók:
Előtészta:
- 50g kovász
- 150g víz
- 100g tk. rozsliszt
Kenyértészta:
- egész előtészta
- 100g világos rozsliszt
- 600g kenyérliszt
- 0,5l sör (lehet rendes világos is, alkoholmentes is, barna is, működik mindegyikkel)
- kb. 15-20g só
- kb. 1 ek. olaj a tálba, amiben kel a tészta
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük 1,5 dl vízzel, és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk kb. 10-12 órát.
A liszteket kimérjük a keverőtálba, amiben dagasztani fogunk, ráöntjük a sört, összekeverjük annyira, hogy mindenhol nedves legyen a liszt és kb. 1 órát állni hagyjuk(autolízis).
Majd hozzáöntjük a kovászt(előtésztát) és elkezdjük a dagasztást. Amikor szép egyenletesen elkeveredett benne a kovász, leállítjuk a gépet és kb. fél órát ismét pihenni hagyjuk.
Aztán hozzáadjuk a sót és addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágyabb tészta lesz belőle.
Olajjal vékonyan kikent tálba rakjuk, majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2-4 alkalommal. (Azért nem írok konkrét számot, mert körülményektől változóan kel a tészta… még nálam is… 😉 Volt, hogy elég volt a 2 is, ha pl. melegebb van és gyorsabban kel a tészta. Ha ilyenkor tovább hajtogatjuk, már ebben a stádiumban is képes túlkelni a tészta.) Ha már felvette a tészta az olajat és ragadóssá válik, akkor lisztezett munkalapon hajtogatom tovább (ez nálam általában a 3-ik szokott lenni… ).
Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk, és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba vagy simán sütőpapírral bélelt kelesztőtálba vagy sütőedénybe tesszük, és ismét hagyjuk még kelni. Itt ismét nincs konkrét idő, hogy meddig kell keleszteni… Lehet 1 óra, de lehet 2-3 is szintén a körülményektől függően. Figyelni kell a tésztát, többször rá kell nézni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: