Hozzávalók:
Előtészta:
- 50g kovász
- 100g víz
- 100g kenyérliszt
Pogácsatészta:
- egész előtészta
- 150g főtt, összetört burgonya
- 250g tejföl
- 1db tojás
- 600g liszt
- kb. 15-20g só ízlés szerint
- 100g puha zsír vagy vaj
- kb. 100-150g reszelt sajt (nálam most füstölt – nagyon jó ízt adott neki)
Tetejére:
- 1db tojás
- reszelt sajt
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük a vízzel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.
Hozzákeverjük a tejfölt, tojást, krumplit és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30-60 percet állni hagyjuk.
Lisztezett tálba rakjuk és letakarva pihentetjük 1-2 órát, ill. amíg szemmel láthatóan is beindul a növekedés.
Enyhén lisztezett felületen téglalap formára kinyújtjuk, megszórjuk egy kis reszelt sajttal(én még finoman éppen csak tenyérrel kicsit benyomkodtam a tésztába, éppen csak hogy ne szóródjon ki a hajtogatásnál) és összehajtogatjuk. Ezt a sajttal szórást, hajtogatást 3-szor végezzük el, kb. 30-60 perces időközönként. Az utolsó után is hagyjuk a tésztát 30-60 percet pihenni.
Majd kb. 2cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, éles késsel bekockázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy kockára vágjuk, kinek mi a szimpatikusabb és mindjárt sütőpapíros tepsire pakoljuk. Letakarva ismét hagyjuk kb. 30-60 percet pihenni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Lehet az egész kenyérliszt, de nyugodtan lehet finomliszttel is keverni.
Kedves Betty!
A kovász kenyérliszttel készül, a többi liszt milyen legyen?
Elvileg ha éjjelre hűtőbe kerül a tészta, én kevesebb kovászt szoktam beletenni a túlkelés megelőzése érdekében… De meg lehet próbálni, hogy rögtön a szaggatás után megy a hűtőbe. Ha nem kel túl, mindenképp jót tesz csak a tésztának a hosszabb érési idő… Hajrá!
Kedves Betty!
Ha minden műveletet megcsináltam, éjszakára be lehet tenni a hűtőbe, és másnap reggel kisütni? Köszönöm