Betty hobbi konyhája

Kovászos pita

Ehhez a finomsághoz is Edit szuper receptje ihletett. Köszönöm szépen Edit!

Hozzávalók:

Előtészta:

  • 50g kovász
  • 100g víz
  • 100g liszt

Pitatészta:

  • egész előtészta
  • kb. 3,75dl víz
  • 600g liszt (nálam most felesben kenyérliszt és durum simaliszt)
  • kb. 15g só
  • kevés olaj

Elkészítés:

A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük a vízzel, és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk kb. 10-12 órát.

A liszteket kimérjük a keverőtálba, amiben dagasztani fogunk, ráöntjük a meleg vizet, összekeverjük annyira, hogy mindenhol nedves legyen a liszt és letakarva kb. 1-2 órát állni hagyjuk(autolízis).

Majd hozzáöntjük a kovászt(előtésztát) és elkezdjük a dagasztást. Amikor szép egyenletesen elkeveredett benne a kovász, leállítjuk a gépet és kb. fél órát ismét pihenni hagyjuk. 

Aztán hozzáadjuk a sót és addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágyabb tészta lesz belőle.

Olajjal vékonyan kikent tálba rakjuk,  majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2 alkalommal.

Majd enyhén olajos felületre borítjuk, 8-10 részre feldaraboljuk és zsemlét formázunk belőlük. Letakarva újra pihenni hagyjuk 30-60 percet.

Azután vékonyan lisztezett lapon kb. 1cm vékony kör alakúra nyújtjuk, ismét letakarjuk és pihenni hagyjuk, amíg bemelegszik a sütő (a sütőráccsal együtt, amin sütni fogjuk), amit ekkor kapcsolunk csak be. 220 fok alsó-felső sütésen vagy légkeveréssel 200 fok!

Majd óvatosan rárakjuk a forró sütőrácsra, egyszerre 2-3 darabot és kb. 10-12 perc alatt megsütjük.

https://www.instagram.com/p/Bnwg6dNH9NJ/

Ugyanez máskor:

 

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!