Hozzávalók:
- 2,75dl tej
- 90g cukor
- 20g friss élesztő
- 1db tojás
- 600g liszt
- csipet só
- 60g zsír (vagy 90g vaj)
Töltelék:
- kb. 50g olvasztott vaj
- 2 ek. őrölt fahéj ízlés szerinti cukorral keverve
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és állni hagyjuk 5-10 percig, amíg felfut.
Aztán belekeverjük a tojást, hozzáadjuk a lisztet, sót és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt, hozzáadjuk a puha szobahőmérsékletű zsiradékot és egy közepes keménységű sima tésztát dagasztunk belőle. Vékonyan belisztezve, letakarva hagyjuk duplájára kelni.
Majd lisztezett munkalapon vékony téglalap formára kinyújtjuk. Bekenjük az olvasztott vajjal és megszórjuk a fahéjas cukorral.
A szélesebb oldalát 1/3 részig behajtjuk, ezt is lekenjük egy kis olvasztott vajjal. Majd erre ráhajtjuk a tészta másik oldalát, így egy 3 rétegű keskeny téglalapot kapunk. Én egy kicsit megsodortam még a sodrófával, hogy egyenletes legyen…
Majd hosszában csíkokra vágjuk és a hüvelykujjunkra tekergetve felcsavarjuk, a végét aláhajtjuk és sütőpapíros tepsire rakjuk.
Letakarva pihentetjük még kb. 20-30 percet, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Még forrón meghintjük porcukorral és rácson hagyjuk kihűlni.
Receptötlet: Zimtknoten
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: