Tulajdonképpen ezt a régebbi zsemlereceptem készültem sütni, csak az öregtésztát és a túrót lecseréltem a mostanában többször használt és kedvelt tangzhong-ra és a mennyiségeket is ennek megfelelően igazítottam.
A tangzhongról: tulajdonképpen ez egy “vizes rántás”, eredetileg japánból indult. Lényegében egy kevés lisztet összefőzünk 5-szörös(!) mennyiségű folyadékkal. A folyamat során a liszt keményítőtartalma “zselatinizálódik”, átalakul a szerkezete. Ezáltal a tészta több folyadékot képes felvenni, állaga puhább, selymesebb lesz és kevésbé ragadós. És nem utolsó sorban a kész kisült tészta sokkal puhább lesz és tovább az is marad pont a magasabb nedvességtartalom miatt. Készíthetjük sima fehér vagy teljes kiőrlésű liszttel is, ill. a folyadék lehet víz, vagy akár tej is. Adhatjuk kenyértésztába, édes vagy sós péksütemények tésztájába is. A lényeg, hogy az arány mindig 1 rész liszt, 5 rész folyadék. Elkészíthetjük néhány órával a dagasztás előtt, vagy akár előző este is.
- 30g liszt
- 150g víz
- 2dl író
- 1dl víz
- 1 ek. cukor
- 10g friss élesztő
- egész tangzhong
- 120g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 480g fehér tönkölyliszt (lehet sima búza- vagy kenyérliszt is)
- kb. 15g só
- 30g puha zsír vagy vaj
- 30g durvára vágott/tört tökmag
Tetejére:
- kevés tökmag
Elkészítés:
Először a tangzhong-ot készítjük el: a lisztet és a vizet folyamatos keverés közben összemelegítjük, röviden összeforraljuk, amíg sima, egynemű, csomómentes, sűrű állagú lesz. Ez mindössze néhány perc. Időnként megkeverve vagy fóliával betakarva félretesszük hűlni.
A cukrot elkeverjük a langyosra melegített vízzel elkevert íróval. Hozzáadjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a tangzhong-ot, a liszteket, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé adjuk csak hozzá a zsiradékot és puha, viszonylag lágyabb, de még nem ragadós tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, itt korrigálhatjuk még kis liszttel vagy vízzel. Legvégén keverjük csak bele a tökmagot, amit ízlés szerint akár meg is piríthatunk előtte.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: