Betty hobbi konyhája

Vaníliás kiflik

A vaníliás kifli egy klasszikus osztrák-német karácsonyi teasütemény. Omlós tésztából készül liszt, cukor, vaj és darált mandula, mogyoró vagy dió hozzáadásával. Eredetileg tojás nélkül készül, azért lesz olyan rendkívül omlós, porhanyós állagú. Kb. ujjnyi hosszúságú darabokra formázzák, kis kiflire hajlítják és sütés után még melegen vaníliás cukorba forgatják.

Hozzávalók(nagyságtól függően kb. 90 darabhoz):

  • 300g liszt
  • 100g darált dió
  • csipet só
  • 75g cukor
  • 200g hideg vaj

Tetejére:

  • 2cs. vaníliás cukor vagy 1 vanília kikapart belseje
  • kb. 50g porcukor

Elkészítés:

Először összekeverjük a száraz anyagokat, majd hozzáadjuk az összekockázott hideg vajat és alaposan összegyúrjuk, gombócra formázva folpackba csomagolva hűtőbe tesszük kb. 1 órára.

A hűtőből kivéve megformázzuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Vigyázat, ne süssük tovább, mert nagyon kiszárad!

Közben összekeverjük a vaníliás cukrot a porcukorral. Ha megsült a keksz, néhány perc után még a tepsin melegen bőségesen megszitáljuk a vaníliás cukorral.

Itt a tepsin hagyhatjuk is kihűlni. Fémdobozban néhány hétig simán eltartható. 

Én még mielőtt a dobozba pakoltam, egyenként egy evőkanállal óvatosan megforgattam a maradék vaníliás cukorban. De tényleg óvatosan, mert könnyen törik.

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!