- 1dl víz
- 100g zsír
- csipet só
- csipet cukor
- 100g liszt
- 3db tojás
Elkészítés:
A vizet felforraljuk a zsírral. Belekeverjük a csipet sót és a cukrot, aztán hozzáadjuk a lisztet és gyakori kevergetéssel néhány percig pirítjuk.
Lehúzzuk az edényt a tűzről és 10-15 percig hagyjuk hűlni. Majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat
és habverővel alaposan elkeverjük benne.
Majd nyomózsákkal kis halmokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsire, egymástól távolabbra, mert megnőnek, lespricceljük egy kis hideg vízzel
és 220 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ez idő alatt szigorúan tilos leskelődni, benézni, kinyitni a sütőajtót, különben összeesik a fánk. Majd 180 fokra visszakapcsolva további kb. 12-15 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűltek, a felső kb. 1/3 résznél levágjuk a “kalapját” és a közepe ilyen üreges kell, hogy legyen.
Tölteléknek készíthetünk akár vanília pudingból is krémet, vagy
sárga krémet, amihez 3,75 dl tejet 50g cukorral és egy 1/2 vaníliarúd kikapart belsejével felforralunk. Közben 1,25dl tejet, 3db tojássárgával és 75g liszttel simára keverünk, majd a forró tejhez öntjük és folyamatos kevergetés közben addig főzzük, amíg sűrű krémes állagú lesz. Végül beleforgatjuk az 50g cukorral kemény habbá vert 3 fehérjét és pár percig hagyjuk még a tűzön.
Nyomózsák segítségével még melegen betöltjük a krémmel a fánkokat, és hűvösre téve hagyjuk, hogy a krém megdermedjen rajta.
Végül még egy kis felvert tejszínhabbal koronázzuk a fánkot, aztán visszahelyezzük a levágott “kalapjukat” is.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek