Hozzávalók (8db zsemléhez):
- 100g kovászos öregtészta vagy élesztős öregtészta
- 150g víz
- 150g író (vagy aludttej, kefír…)
- 1 ek. méz
- 4g friss élesztő
- 40g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 360g finomliszt (vagy akár kenyérliszt)
- kb. 8g só
- 30g zsír (vagy puha vaj)
+ ízlés szerint kb. 50g magot is dagaszthatunk bele, amit előzőleg meg is lehet pirítani
+ a tetejére is ízlés szerint szórhatunk különböző magokat
Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel és a mézzel.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a liszteket, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé adjuk csak hozzá a zsiradékot és puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, itt kis liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még. Legvégén keverjük csak bele az ízlés szerinti magvakat.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Enyhén lisztezett felületen eldaraboljuk a tésztát, megformázzuk a zsemléket, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy 1-et középre, majd a többit pedig köré egymáshoz közel rakjuk.![]()
Letakarva ismét hagyjuk pihenni amíg bemelegszik a sütő, amit csak ekkor kapcsolunk be 200 fokra.
Majd lespricceljük a zsemléket hideg vízzel és megszórjuk ízlés szerint magokkal, majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 10 grammal növelve is elkészíthetjük.
Ugyanez máskor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: