Betty hobbi konyhája

Zsemlekoszorú / zsemlevirág

 

Hozzávalók (8db zsemléhez):

  • 100g kovászos öregtészta vagy élesztős öregtészta
  • 150g víz
  • 150g író (vagy aludttej, kefír…)
  • 1 ek. méz
  • 4g friss élesztő
  • 40g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 360g finomliszt (vagy akár kenyérliszt)
  • kb. 8g só
  • 30g zsír (vagy puha vaj)

+ ízlés szerint kb. 50g magot is dagaszthatunk bele, amit előzőleg meg is lehet pirítani

+ a tetejére is ízlés szerint szórhatunk különböző magokat 

Elkészítés:

A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel és a mézzel.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.

Majd hozzáadjuk a liszteket, a sót  és elkezdjük dagasztani. A végefelé adjuk csak hozzá a zsiradékot és puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, itt kis liszttel vagy vízzel korrigálhatjuk még. Legvégén keverjük csak bele az ízlés szerinti magvakat.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Enyhén lisztezett felületen eldaraboljuk a tésztát, megformázzuk a zsemléket, és egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük úgy, hogy 1-et középre, majd a többit pedig köré egymáshoz közel rakjuk.
Letakarva ismét hagyjuk pihenni amíg bemelegszik a sütő, amit csak ekkor kapcsolunk be 200 fokra.

Majd lespricceljük a zsemléket hideg vízzel és megszórjuk ízlés szerint magokkal, majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve ismét lepermetezzük egy kis hideg vízzel, majd rácsra rakva hagyjuk kihűlni.
 
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 10 grammal növelve is elkészíthetjük.
 
Ugyanez máskor:
 
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!