250g kovászolt kovász
2,5dl langyos víz
200g fehér tönkölyliszt
300g kenyérliszt
10g só
20g olvasztott vaj
50g tökmag
Elkészítés:
A langyos vízzel jól kikeverjük a kimért kovászt, úgy hogy teljesen feloldódjon benne, aztán adjuk hozzá a liszteket, a vajat, és csak utoljára a sót.
Összedolgozzuk a tésztát, csak amikor már majdnem összeállt, akkor adjuk hozzá a tökmagot, majd cipót formázva belisztezve letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Akkor egyszer átgyúrjuk a tésztát és ismét pihentetjük, amíg újra kb. a duplájára kel.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Majd megformázzuk, és sütőpapírral bélelt jénaiba rakjuk, tetejét ráillesztve újra kb. a duplájára kelesztjük, A sütőt ekkor kapcsoljuk csak be 220 fokra.
Ha már forró a sütő, a kenyér tetejét tetszés szerint bevágjuk, hideg vízzel jól lespricceljük, a jénai tetejét szintén, és ízlés szerint megszórhatjuk a kenyeret még egy kis tökmaggal, majd a jénai tetejét ismét rárakva kb. 50-55 perc alatt megsütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Szia! Alaposan bespriccelem vízzel, és rögtön(!) megszórom a magokkal, így a vizes felületre többnyire rá szokott tapadni. Esetleg lehet még finoman "rányomni", de nem erösen nyomni, éppen csak finoman, érzéssel.Üdv. Betty
Szia! Hogyan éred el, hogy a rászór mag ne peregjen le a kenyér tetejéről? Nekem mindig lepotyog. Emőke