Betty hobbi konyhája

1 tészta 2 péksüti… természetes(en) kovásszal

1 tészta 2 süti….
Viszont ha a töltelék szempontjából nézzük, akár még több félét is készíthetünk belőle, tölthetjük akár nutellával, pudingkrémmel, fahéjjal, dióval….stb. és akkor a formázásról még nem is beszéltem, hogy azzal mennyit lehet variálni…
Az ötletet tulajdonképpen ez a csiga és a bukta adta. Ugyanis a család nem minden tagja kedveli egyformán ezeket, ha egyiket vagy a másikat készítem. 
Ezért gondoltam, hogy így a kettőt egyszerre…. 🙂
Hozzávalók:
Tésztához:
100g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is) 
3dl langyos tej
100g cukor
1db tojás
1db tojássárga
600g finomliszt
csipet só
100g olvasztott vaj
 
Kakaós csiga: kb. 50g olvasztott vaj
kakaópor
cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint 1 kiskanál fahéj
kb. 1dl tej 1 csomag vaníliás cukorral elkeverve
tetejére porcukor
Lekváros bukta: ízlés szerint lekvár
kb. 70g olvasztott vaj
tetejére porcukor

Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Hozzákeverjük a cukrot, majd a tojást.
Aztán adjuk hozzá a lisztet, a sót és összedolgozzuk a tésztát, majd lassanként hozzáöntjük az olvasztott (de már nem forró!) vajat és addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, de lágy és rugalmas lesz.
 
Vékonyan belisztezve 1 órát hagyjuk pihenni attól függetlenül, hogy mennyit kelt, újra jól átgyúrjuk,
1-2Bteszta-2B2-2Bs-25C3-25BCti_2
 
és kevés lisztet ráhintve, letakarva kelesztjük amíg kb. a duplájára kel.
1-2Bteszta-2B2-2Bs-25C3-25BCti-001_2
 
Majd óvatosan kissé kilapítjuk, meghajtogatjuk és kb. 30 percet ismét pihenni hagyjuk.
1-2Bteszta-2B2-2Bs-25C3-25BCti-002_2
 
Majd megfelezzük a tésztát.
Csigához: az egyiket téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, kakaóport szitálunk rá, ízlés szerint pici fahéjat is lehet rászórni (én mindig meghintem a kakaósakat, nagyon kellemes aromát ad neki)
 
Majd ízlés szerint megcukrozzuk.
 
Feltekerjük, mint a bejglit (én a 2 szélét is mindig behajtom, így egyrészt esztétikusabb is lesz, másrészt nem szóródik ki a töltelék _ott legalábbis_ :D),
 
majd kb. 1,5-2 cm széles szeletekre felvágjuk.
 
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól kicsit távolabb, mert megnőnek majd, és letakarva ismét kelni hagyjuk.
1-teszta-2-suti-003_2
 
Majd 200 fokra előmelegítjük a sütőt, egy edénybe vizet teszünk az aljába, hogy gőzben tudjon sülni. Amikor betesszük a csigákat, mindjárt visszavesszük a hőfokot 180 fokra és így sütjük 15 percet, majd a vizes edényt kivéve, további 10-15 perc alatt készre sütjük.
 
A sütőből kivéve ráöntjük a vaníliás cukorral elkevert felforrósított tejet,
 
majd néhány perc múlva megszórjuk porcukorral és rácson hagyjuk kihűlni.
 
Lekváros buktához: lisztezett felületen vékony, téglalap formára kinyújtjuk a tésztát.
Éles késsel tetszés szerinti nagyságú kockákra vágjuk, majd egy kiskanál lekvárt rakunk minden darabra. Föltekerjük, miközben a széleket kissé összenyomjuk.
 
A tepsibe ill. formába, amiben sütjük, beöntjük az olvasztott vajat, majd a buktákat a vajban meghempergetve sorba pakoljuk egymás mellé és hagyjuk még pihenni, amíg szemmel láthatóan szépen megkelnek.
1-teszta-2-suti-004_2
 
Majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, addig a teteje már szép színt kap, akkor alufóliával letakarjuk és 170 fokon további kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
 
Porcukrot szitálva a tetejére kínáljuk.

 
Ugyanez máskor:
 
Itt fahéjas csiga készült ebből a tésztából:
cats_4
Ismét fahéjasan
 
Itt diós és kakaós kalács:
 
Kakaós és fahéjas csigák:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Bettymami says: (előzmény @vikoca)

    Nagyon örülök, hogy Nálatok is bevált… 🙂
    További kellemes sütögetést!
    Üdv. Betty

  2. vikoca says:

    Kedves Betty!
    Tegnap a kakaóscsigával leptem meg a családot, teljesen oda voltak. Mondta is a kisfiam hogy péntekre is ilyet süssek neki az osztályszülinapra. Millió köszönet a receptért, heti szinten fog készülni nálunk.
    Köszönettel: Vikoca

  3. Betty B. says:

    Köszönöm! Nagyon finomak is…voltak… 🙂

  4. teller-cake says:

    De jól néznek ki azok a csigák, elfogadnék egyet reggelire. 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!