1 tészta 2 süti….
Viszont ha a töltelék szempontjából nézzük, akár még több félét is készíthetünk belőle, tölthetjük akár nutellával, pudingkrémmel, fahéjjal, dióval….stb. és akkor a formázásról még nem is beszéltem, hogy azzal mennyit lehet variálni…
Az ötletet tulajdonképpen ez a csiga és a bukta adta. Ugyanis a család nem minden tagja kedveli egyformán ezeket, ha egyiket vagy a másikat készítem.
Ezért gondoltam, hogy így a kettőt egyszerre…. 🙂
Tésztához:
100g kovász (lehet hűtőben pihenő is vagy akár kovászolt kovász is)
150g kovászos öregtészta
3dl langyos tej
100g cukor
1db tojás
1db tojássárga
600g finomliszt
csipet só
100g olvasztott vaj
Kakaós csiga: kb. 50g olvasztott vaj
kakaópor
cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint 1 kiskanál fahéj
kb. 1dl tej 1 csomag vaníliás cukorral elkeverve
tetejére porcukor
Lekváros bukta: ízlés szerint lekvár
kb. 70g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Hozzákeverjük a cukrot, majd a tojást.
Aztán adjuk hozzá a lisztet, a sót és összedolgozzuk a tésztát, majd lassanként hozzáöntjük az olvasztott (de már nem forró!) vajat és addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, de lágy és rugalmas lesz.
Vékonyan belisztezve 1 órát hagyjuk pihenni attól függetlenül, hogy mennyit kelt, újra jól átgyúrjuk,
és kevés lisztet ráhintve, letakarva kelesztjük amíg kb. a duplájára kel.
Majd óvatosan kissé kilapítjuk, meghajtogatjuk és kb. 30 percet ismét pihenni hagyjuk.
Majd megfelezzük a tésztát.
Csigához: az egyiket téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, kakaóport szitálunk rá, ízlés szerint pici fahéjat is lehet rászórni (én mindig meghintem a kakaósakat, nagyon kellemes aromát ad neki)
Majd ízlés szerint megcukrozzuk.
Feltekerjük, mint a bejglit (én a 2 szélét is mindig behajtom, így egyrészt esztétikusabb is lesz, másrészt nem szóródik ki a töltelék _ott legalábbis_ :D),
majd kb. 1,5-2 cm széles szeletekre felvágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól kicsit távolabb, mert megnőnek majd, és letakarva ismét kelni hagyjuk.
Majd 200 fokra előmelegítjük a sütőt, egy edénybe vizet teszünk az aljába, hogy gőzben tudjon sülni. Amikor betesszük a csigákat, mindjárt visszavesszük a hőfokot 180 fokra és így sütjük 15 percet, majd a vizes edényt kivéve, további 10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve ráöntjük a vaníliás cukorral elkevert felforrósított tejet,
majd néhány perc múlva megszórjuk porcukorral és rácson hagyjuk kihűlni.
Lekváros buktához: lisztezett felületen vékony, téglalap formára kinyújtjuk a tésztát.
Éles késsel tetszés szerinti nagyságú kockákra vágjuk, majd egy kiskanál lekvárt rakunk minden darabra. Föltekerjük, miközben a széleket kissé összenyomjuk.
A tepsibe ill. formába, amiben sütjük, beöntjük az olvasztott vajat, majd a buktákat a vajban meghempergetve sorba pakoljuk egymás mellé és hagyjuk még pihenni, amíg szemmel láthatóan szépen megkelnek.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Nagyon örülök, hogy Nálatok is bevált… 🙂
További kellemes sütögetést!
Üdv. Betty
Kedves Betty!
Tegnap a kakaóscsigával leptem meg a családot, teljesen oda voltak. Mondta is a kisfiam hogy péntekre is ilyet süssek neki az osztályszülinapra. Millió köszönet a receptért, heti szinten fog készülni nálunk.
Köszönettel: Vikoca
Köszönöm! Nagyon finomak is…voltak… 🙂
De jól néznek ki azok a csigák, elfogadnék egyet reggelire. 🙂