Előtészta:
150g kovász
3dl tej
150g kenyérliszt
150g finomliszt
Tészta:
egész előtészta
2db tojás
80g cukor
300g finomliszt
csipet só
60g olvasztott vaj
Töltelék:
kb. 150-200 darált dió (én most mandulát használtam)
100g cukor (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
kb. 120-150g olvasztott vaj
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 150g-ot, kikeverjük 3dl langyos tejjel, majd a liszteket is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Majd belekeverjük a tojást, cukrot, lisztet, sót és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, a dagasztás végén lassanként öntjük hozzá az olvasztott vajat. Jól kidagasztjuk a tésztát, puha, lágy, rugalmas, de nem ragadós állaga kell, hogy legyen. Ha szükséges, korrigáljuk egy kis liszttel vagy tejjel.
Belisztezve tálba tesszük, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Enyhén lisztezett felületen finoman átmozgatjuk vagy hajtogatjuk 2-szer kb. 20-25 percenként.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 1,5cm vastagságúra.
Pogácsaszaggatóval kb. félköröket ill. akármilyen szabálytalan formákat szaggatunk ki belőle.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és kikenjük a formát, majd egymás mellé belerakosgatjuk a kis tésztadarabokat.
Ha megtelt egy sor, meglocsoljuk a tetejét olvasztott vajjal és megszórjuk a cukorral kikevert dióval.
Ennek a tetejére pakoljuk a következő kis tésztákat, majd újra vaj és diós cukor, addig amíg elfogynak a hozzávalók. Tetejét mindenképp a cukros dióval fejezzük be.
Majd letakarva pihentetjük amíg ismét kb. a duplájára növekszik.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
(ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral)
Erzsébet Bielisz:
Sárkány Kati:
Vízvári Ivett:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: