Betty hobbi konyhája

Isler / Linzer


Nekem ez a linzer annyira bevált, hogy évek óta csak ezt a tésztát készítem, ha linzerről/islerről van szó.
A megadott mennyiségből én 20 db nagyobb vagy 40 db kisebb islert/ linzert készítettem…

Ebben az évben karácsonyra, kicsit másképp szúrtam ki és raktam össze:
(az alsó kekszen van a csoki, egy kis színes cukorral díszítve a sarkait, közepén kis lekvár, rajta a porcukorral bőven megszórt lukas közepű másik keksz)
Látványosabb így, bár a fotó nem igazán adja vissza…

Hozzávalók:
225g liszt
150g vaj
75g porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2db tojássárga
100g finomra darált dió/mogyoró/mandula
Töltelék:
ízlés szerinti lekvár

Tetejére:

tortabevonó csoki
porcukor
Elkészítés:
Omlós tésztát készítünk: A fenti hozzávalókból lehetőleg gyorsan tésztát gyúrunk, hogy a vaj ne olvadjon meg teljesen.  Cipót formázunk belőle, fóliába csomagolva kb. 1 órára hűtőbe rakjuk.

 
A tésztát kb. 0,5cm vastagságúra kinyújtjuk, és hullámos szélű kör alakú kiszúróval lapokat szúrunk ki belőle. Természetesen használatuk bármilyen más formát is, amilyent szeretnénk. 

Linzerhez a karikák felét, ill. amennyit készíteni szeretnénk még egy kisebb kör formával a közepükön kiszúrjuk. Illetve már lehet kapni ilyen speciális kiszúrókat, amivel egyszerre kiszúrjuk a közepén lukas részt is. 
Sütőpapírral bélelt sütőlapra pakoljuk és csak a középen kiszúrt karikákat megkenjük tojással, majd 180fokra előmelegített sütőben kb.10-15 perc alatt megsütjük. A sütőlapon hagyhatjuk kihűlni.
Az egész karikák közepére egy kis lekvárt rakunk és a közepükön kiszúrt karikákat óvatosan rányomjuk. Majd meghintjük a tetejüket porcukorral, ill. ízlés szerint lehet darált dióval/mandulával elkevert porcukorral is.  
Islerhez az egész karikák felét (ill. amennyit készíteni kívánunk) olvasztott tortabevonó csokiba mártjuk, hagyjuk jól megszáradni.
A nem csokis egész karikák közepére kis lekvárt rakunk, majd a csokis karikát kissé a tetejére nyomjuk.
Másik, egyszerűbb módszer: a karikákat összeragasztjuk a lekvárral, és az alsó kekszet kézben tartva bemártjuk a felső karikát az olvasztott csokiba.
1-2 órát még hűtőben pihentetjük.

Jól záródó fémdobozban mindkettő hetekig eláll, mint a hasonló omlós tésztás karácsonyi kekszféleségek. 

Linzerhez lehet már kapni különböző speciális kiszúróformákat is, egy ilyennel így néz ki a linzer:

 
Természetesen variálhatjuk a kiszúróformát tetszés szerint 🙂

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!