Hozzávalók:
Tészta:
120 g puha vaj
csipet só
120 g barna cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 db tojás
1 dl tej
180 g liszt
1/2 csomag sütőpor
60 g őrölt mandula
Töltelék:
kb. 600g alma
2 evőkanál citromlé
Tetejére (karamell-cukor):
50 g vaj
150 g cukor
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy 24 cm átmérőjű formát berakunk a sütőbe, és hagyjuk jól átforrósodni.
A tésztához a vajat a sóval és a cukrokkal krémesre kikeverjük. Folyamatos keverés közben egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a tejet, a sütőporral elkevert lisztet és végül a mandulát.
Az almákat meghámozzuk, negyedeljük, kivágjuk a magházat és kb. 0,5 cm vékony szeletekre vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével.
A karamellhez a vajat közepes tűzön megolvasztjuk, hozzáadjuk a cukrot és folyamatos keverés közben felolvasztjuk és karamellizáljuk.
A formát kivesszük a sütőből, beleöntjük a karamell-cukrot, rápakoljuk a szeletelt almákat, végül a tésztát egyenletesen elsimítjuk a tetején.
Berakjuk az előmelegített sütőbe és kb. 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával azért ajánlatos ellenőrizni, biztos, ami biztos…
Ha megsült, kivesszük és a formába hagyjuk kb. 10 percig hűlni.
Majd a szélét egy késsel körbevágjuk (nekem nem is kellett vágni, mert fölbugyogott annyit az aljából a karamelles vaj, hogy nem is ragadt a szélén semmi).
Egy tányért/süteményes tálat a süti tetejére rakunk és egy határozott mozdulattal átfordítjuk, majd a formát leemeljük róla.
Ugyanez máskor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Nagyon szívesen, örülök, hogy nálatok is sikeres ez a süti! :)Üdv. Betty
A legfinomabb almás süti. Négyet próbáltam, ezt szeretjük. Ha nincs mandula, diót teszek bele.Köszönöm, Betty