Betty hobbi konyhája

Kovászos kenyér éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók:

  • 600g liszt (tetszés szerint variálhatjuk akár többfélét is)
  • 4dl meleg víz (ha több a tk. liszt, lehetséges, hogy valamivel többet igényel a tészta)
  • 150g kovász vagy 200g kovászos öregtészta
  • kb. 15g só
  • kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta)
  • ízlés szerint magvakat és/vagy pelyheket is rakhatunk bele kb. 50g-ot simán elbír ez a mennyiség

Elkészítés:

A lisztet leöntjük a jó meleg (NEM lobogó forró!) vízzel, összekeverjük (én ezt is a géppel csinálom, amíg teljesen összeáll, de van aki éppen csak összekeveri… lehet így is, úgy is, kinek mi a szimpatikusabb),  és letakarva állni hagyjuk min. 1 órát, de még jobb, ha 3-4 vagy akár többet is áll.

Majd hozzáadjuk a kovászt, és elkezdjük dagasztani. Én a dagasztás végén szoktam hozzáadni a sót és hagyom, hogy a gép szép simára dagassza a tésztát. Ha magvakat/pelyhet is teszünk bele, azt a legvégén adjuk csak hozzá.

Olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, és pihentetjük kb. 30 percet, aztán meghajtogatjuk 3-szor kb. 30 perces időközönként. 

Az utolsó hajtogatás után is hagyjuk pihenni, majd tetszés szerint megformázzuk, és lisztezett konyharuhába/kelesztőtálba tesszük, betakarjuk a ruha kimaradó részeivel és zacskóba húzzuk, így tesszük a hűtőbe.

Reggel a keltségtől függően a következőképpen járhatunk el:

  1. ha szépen megkelt, akkor előmelegített forró sütőbe rakjuk, kifordítjuk a sütőedénybe, ill. sütőlapra/sütőkőre (amit előzőleg a sütővel együtt felforrósítottunk!). Tetszés szerint bevágjuk a tetejét, ha zárt edényben sütjük, megspriccelhetjük a kenyeret és az edény tetejét is vízzel, de nem muszáj.
  2. ha úgy látszik, a tésztán, hogy nem kelt túl sokat, lehetne még kelnie, akkor:
  • vagy hideg sütőben kezdjük sütni 
  • vagy kint hagyjuk szobahőmérsékleten 1-2 órát és ismét a keltség függvényében indítjuk hideg vagy meleg sütőben.
 
Ha sütőedényben, jénaiban sütjük, annak a tetejét is alaposan bespricceljük vízzel, majd betoljuk a kenyeret 220 fokra előmelegített sütőbe, és kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha öntött vasedényben sütjük, azt forrósítsuk fel a sütővel együtt 230-250 fokra, és úgy borítsuk bele a megkelt kenyértésztát. 15 perc után visszavesszük a hőfokot 200-ra, és további kb. 25-35 perc alatt készre sütjük.
Ha simán sütőlapon/tepsin sütjük, tegyünk egy edénybe vizet a sütő aljába, hogy gőzben tudjon sülni a kenyér, és forrósítsuk be a sütőlapot is előre. 230-250 fokon kb. 15 perc, akkor kivesszük a vizet, aztán 200 fokon további kb. 25-35 perc alatt készre sütjük a kívánt szín eléréséig.
Sütőkövön: ráborítjuk a tésztát a sütővel együtt felforrósított kőre, tetszés szerint bevágjuk és 10 percig hagyjuk 250 fokon, aztán 200 fokra visszakapcsolva további kb. 25-35 perc alatt megsütjük a kenyeret.
Ha megsült, rögtön lespricceljük hideg vízzel(ha lisztes, nem muszáj vagy csak nagyon finoman és távolabbról), és rácson hagyjuk kihűlni.

 

Ugyanez máskor:


Ők is elkészítették:

Bielisz Erzsébet: 

Král Ferenc:

Macsek Judit:

Rita Tramita:

Zádori Ágnes:

Volford Gabriella:

Nagy Viktória:

Perger-Wenszky Lilla:

Vaczkó Béláné Pócsik Sára:

Erőss Sándorné:

"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!