Betty hobbi konyhája

Csokis zsemle

Hozzávalók:

  • 100g kovászos öregtészta
  • 250ml tejszín
  • 80g barna cukor
  • 10g élesztő
  • 2db tojássárga
  • 1db vaníliarúd kikapart magja
  • 450g liszt
  • csipet só
  • 40g olvasztott vaj
  • 100g csoki lencse

Tetejére:

  • 1db tojás

 

Elkészítés:

~ Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított tejszínben, hozzáadjuk a cukrot, az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a lisztet, sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel vagy liszttel korrigálhatjuk még. Legvégén adjuk csak hozzá a csokit, amit néhány mozdulattal belekeverünk, annyira hogy nagyjából mindenhol el legyen osztva az egész tésztában.

~ Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.

~ Majd 12 egyforma darabba vágjuk, gombócokat formázunk belőlük és sütőpapíros tepsire pakoljuk, letakarva pihentetjük kb. 30-60 percet.

~ Végül lekenjük egy kissé felvert tojással és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

 

Megjegyzés: 

Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 10 grammal növelve is készíthetjük.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!