
Hozzávalók:
Előtészta:
- 50g kovász
- 1,5dl tej
- 150g rétesliszt
Tészta:
- egész előtészta
- 2dl tej
- 50g barnacukor
- 1db tojás
- kb. 450g finomliszt (vagy fehér tönköly, vagy süteményliszt) _érdemes kicsit kevesebbel indítani, és szükség szerint adni még hozzá_
- csipet só
- 50g olvasztott vaj
Töltelék:
- kb. 150g barna cukor
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- kb. 120-150g olvasztott vaj


Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük 1,5dl langyos tejjel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Majd elkeverjük a tejjel, aztán hozzákeverjük a tojást, cukrot, végül hozzáadjuk a lisztet, a sót és elkezdjük dagasztani. Amikor már szépen összeállt a tészta, a dagasztás végén lassanként öntjük hozzá az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztjuk a tésztát, puha, lágy, rugalmas, de nem ragadós állaga kell, hogy legyen. Ha szükséges, korrigáljuk egy kis liszttel vagy tejjel.
Belisztezve tálba tesszük, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.
Enyhén lisztezett felületen finoman átmozgatjuk vagy hajtogatjuk 2-szer kb. 30-40 percenként.
Lisztezett munkalapon kinyújtjuk kb. 1,5cm vastagságúra, vagy simán kézzel is el lehet lapogatni, én így csináltam…
Pogácsaszaggatóval kb. félköröket ill. akármilyen szabálytalan formákat szaggatunk ki belőle.
A töltelékhez a vajat megolvasztjuk és kikenjük a formát, majd a tésztadarabokat először a vajba, utána a fahéjjal elkevert cukorba mártjuk és a formába pakoljuk. Ha maradna a végén cukor és vaj, azt simán összekeverhetjük és a tetejére önthetjük. Majd letakarjuk és ismét pihenni hagyjuk, amíg szemmel láthatóan szépen megkelnek.
190 fokra előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt készre sütjük. Félidőben takarjuk le alufóliával, mert a teteje elég hamar színt kap.

Ugyanez máskor:
Ők is elkészítették:
Házas Éva:
Horvátné Dobi Mariann:
Farkasné Sipos Ilona:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: