Betty hobbi konyhája

Kovászos sajtos krumplis pogácsa

Hozzávalók:

Előtészta:

  • 50g kovász
  • 100g víz
  • 100g kenyérliszt

Pogácsatészta:

  • egész előtészta
  • 150g főtt, összetört burgonya
  • 250g tejföl
  • 1db tojás
  • 600g liszt
  • kb. 15-20g só ízlés szerint
  • 100g puha zsír vagy vaj

 

  • kb. 100-150g reszelt sajt (nálam most füstölt – nagyon jó ízt adott neki)

Tetejére:

  • 1db tojás
  • reszelt sajt

Elkészítés:

A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük a vízzel, majd a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.

Hozzákeverjük a tejfölt, tojást, krumplit és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30-60 percet állni hagyjuk.

Hozzáadjuk a sót is, majd összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, hozzáadjuk a zsiradékot és alaposan kidagasztjuk. 
Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, itt még korrigálhatjuk egy kis liszttel vagy vízzel.

Lisztezett tálba rakjuk és letakarva pihentetjük 1-2 órát, ill. amíg szemmel láthatóan is beindul a növekedés.

Enyhén lisztezett felületen téglalap formára kinyújtjuk, megszórjuk egy kis reszelt sajttal(én még finoman éppen csak tenyérrel kicsit benyomkodtam a tésztába, éppen csak hogy ne szóródjon ki a hajtogatásnál) és összehajtogatjuk. Ezt a sajttal szórást, hajtogatást 3-szor végezzük el, kb. 30-60 perces időközönként. Az utolsó után is hagyjuk a tésztát 30-60 percet pihenni. 

Majd kb. 2cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, éles késsel bekockázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk vagy kockára vágjuk, kinek mi a szimpatikusabb és mindjárt sütőpapíros tepsire pakoljuk. Letakarva ismét hagyjuk kb. 30-60 percet pihenni.

Tetejüket lekenjük egy kissé felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
 
190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük. Végül rácson hagyjuk kihűlni.
 
Figyelem! A megadott idők “tájékoztató” jellegűek! A kelesztési idő mindenkinél más és más lehet… ez nagyban függ a kovász erősségétől, az egyéb körülményektől, hőfoktól…stb. Ugyanúgy mint a liszteknél is lehet némi különbség, hogy az egyik több, míg a másik kevesebb folyadékot képes felvenni!
 
Ugyanez máskor:
 
Ők is elkészítették:
Vaczkó Béláné Pócsik Sára:
 
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Lehet az egész kenyérliszt, de nyugodtan lehet finomliszttel is keverni.

  2. Tóth Ágnes Margit says:

    Kedves Betty!
    A kovász kenyérliszttel készül, a többi liszt milyen legyen?

  3. Elvileg ha éjjelre hűtőbe kerül a tészta, én kevesebb kovászt szoktam beletenni a túlkelés megelőzése érdekében… De meg lehet próbálni, hogy rögtön a szaggatás után megy a hűtőbe. Ha nem kel túl, mindenképp jót tesz csak a tésztának a hosszabb érési idő… Hajrá!

  4. Kontra Szilvia Privát says:

    Kedves Betty!
    Ha minden műveletet megcsináltam, éjszakára be lehet tenni a hűtőbe, és másnap reggel kisütni? Köszönöm


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!