Ehhez a finomsághoz is Edit szuper receptje ihletett. Köszönöm szépen Edit!
Hozzávalók:
Előtészta:
- 50g kovász
- 100g víz
- 100g liszt
Pitatészta:
- egész előtészta
- kb. 3,75dl víz
- 600g liszt (nálam most felesben kenyérliszt és durum simaliszt)
- kb. 15g só
- kevés olaj
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük a vízzel, és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk kb. 10-12 órát.
A liszteket kimérjük a keverőtálba, amiben dagasztani fogunk, ráöntjük a meleg vizet, összekeverjük annyira, hogy mindenhol nedves legyen a liszt és letakarva kb. 1-2 órát állni hagyjuk(autolízis).
Majd hozzáöntjük a kovászt(előtésztát) és elkezdjük a dagasztást. Amikor szép egyenletesen elkeveredett benne a kovász, leállítjuk a gépet és kb. fél órát ismét pihenni hagyjuk.
Aztán hozzáadjuk a sót és addig dagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágyabb tészta lesz belőle.
Olajjal vékonyan kikent tálba rakjuk, majd meghajtogatjuk a tésztát kb. 30-40 percenként 2 alkalommal.
Majd enyhén olajos felületre borítjuk, 8-10 részre feldaraboljuk és zsemlét formázunk belőlük. Letakarva újra pihenni hagyjuk 30-60 percet.
Azután vékonyan lisztezett lapon kb. 1cm vékony kör alakúra nyújtjuk, ismét letakarjuk és pihenni hagyjuk, amíg bemelegszik a sütő (a sütőráccsal együtt, amin sütni fogjuk), amit ekkor kapcsolunk csak be. 220 fok alsó-felső sütésen vagy légkeveréssel 200 fok!
Majd óvatosan rárakjuk a forró sütőrácsra, egyszerre 2-3 darabot és kb. 10-12 perc alatt megsütjük.
https://www.instagram.com/p/Bnwg6dNH9NJ/
Ugyanez máskor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: