Ennek a finom kalácsnak a kovászos verziója ez.
Hozzávalók:
Előtészta:
100g kovász
2dl langyos tej
200g liszt
Kalácstészta:
egész előtészta
100g kovászos öregtészta
2dl langyos tej
1db tojássárga
kb. 120g cukor (ízlés szerint lehet több is, kevesebb is)
kb. 420-450g liszt
80g olvasztott vaj
Tetejére:
olvasztott vaj
cukor
Elkészítés:
A hűtőben pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl langyos tejjel, majd a 200g lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 10-12 órát.
Majd hozzáadjuk az öregtésztát és a langyos tejjel kikeverjük az egészet. Aztán a vaj kivételével összeállítjuk a tésztát. A vajat csak a legvégén fokozatosan adagolva csurgatjuk hozzá. Sima, rugalmas, lágyabb, de még éppen nem ragacsos tészta lesz belőle.
Vékonyan belisztezve letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel.
Enyhén lisztezett felületen kb. fél cm vékonyra kinyújtjuk a tésztát.
Majd kb. 2cm széles csíkokra felvágjuk.
Formának használhatunk különböző megoldásokat, ha nincs speciális kürtös kalács formánk, pl. papírtörlö gurigát, wc papír gurigát, sörös dobozt is…. stb. Én most alufólia-gurigákat használtam.
A lényeg, hogy ezeket mindenképpen be kell tekerni/csomagolni alufóliába!!!
Majd vékonyan bekenjük egy kis olvasztott vajjal, így majd könnyebben lecsúszik a tészta róla.
A tésztacsíkokat rátekerjük a fóliába csomagolt eszközre úgy, hogy a csíkok mindig egy részt fedjék egymást, semmiképp ne maradjon üres hely közöttük, a végeit pedig kicsit benyomjuk a tészta alá.
A munkalapon kicsit gurítjuk ide-oda, így még jobban összetapad a tészta.
Letakarva ismét hagyjuk pihenni, amíg szemmel láthatóan nőnek valamennyit.
Majd lekenjük olvasztott vajjal és meghempergetjük a cukorban.
200 fokra előmelegített gőzös sütőben(sütő aljában egy edényben víz) 20 percig sütjük, majd az edény vizet kivesszük, és 180 fokra visszakapcsolva további 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha nagyon barnulna a teteje takarjuk le alufóliával.
A megsült kalácsot rögtön még forrón ízlés szerinti cukorkeverékekbe forgatjuk mint pl. fahéjas-, kakaós-, kókuszos-, vaníliás cukor…stb.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: