Hozzávalók:
150g kovászos öregtészta
2dl író
1dl víz
5g élesztő
50g sovány túró (krémesebb fajta)
100g tk. tönkölyliszt
kb. 330g fehér tönkölyliszt
kb. 10-12g só
30g vaj
30g tökmag
Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített íróval elkevert vízzel.
Hozzákeverjük az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a túrót, a liszteket, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és puha, viszonylag lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis liszttel korrigáljuk még. Legvégén keverjük csak bele a tökmagot, amit ízlés szerint akár meg is piríthatunk elötte.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Én most csak simán kézzel kilapogattam mindjárt a sütőpapíros tepsin jó ujjnyi vastagra. Pizzavágóval feldaraboltam, és konyharuhával letakarva hagytam pihenni, amíg a sütő 200 fokra bemelegedett.
Alaposan lespricceltem hideg vízzel (a zsemlék között is), megszórtam még egy kis tökmaggal a tetejüket, ismét egy kis vizspricc és betoltam a 200 fokos sütőbe.
Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük alsó felső sütéssel.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés:
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is.
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 15 grammal növelve is elkészíthetjük.
Ugyanez máskor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: