Betty hobbi konyhája

Csokikrémes csigák tangzhong-gal

Nemrégen készítettem egy kalácsot és a szokásos kakaópor+cukor kombi helyett valami krémesebbet szerettem volna… ezért megpróbáltam azzal a csokikrémmel, amit különben csokimázként a sütik tetejére szoktam készíteni. Mint pl. itt vagy itt.  Annyira jól sikerült, hogy ismételni kellett és itt a blogon is lejegyezni. Minden valószínűséggel folytatás is következni fog különböző formációkban is. Ezen kívül ez a tészta… Tovább »

Gyümölcsös töltött zsemlék

Hozzávalók (10db zsemléhez): Tészta: 80g kovászos öregtészta vagy élesztős öregtészta kb. 2-2,2dl tej 60g cukor  8g friss élesztő 1db tojás sárgája  400g liszt csipet só 40g puha vaj Töltelék: 150g mascarpone  1 csomag vaníliás cukor (ízlés szerint lehet több is, aki édesebben szereti)  50g lemon curd (citromkrém) kb. 200g vegyes bogyós gyümölcs  Tetejére: 1 db tojás  mandula és/vagy… Tovább »

Zsemlekoszorú / zsemlevirág

  Hozzávalók (8db zsemléhez): 100g kovászos öregtészta vagy élesztős öregtészta 150g víz 150g író (vagy aludttej, kefír…) 1 ek. méz 4g friss élesztő 40g teljes kiőrlésű búzaliszt 360g finomliszt (vagy akár kenyérliszt) kb. 8g só 30g zsír (vagy puha vaj) + ízlés szerint kb. 50g magot is dagaszthatunk bele, amit előzőleg meg is lehet pirítani +… Tovább »

Sajtos perecek

Hozzávalók: kb. 150-180g tejföl  1 ek. cukor  10g élesztő  1db tojás sárgája  100g reszelt sajt  400g liszt  kb. 8g só  100g zsír  50g vaj Tetejére: 1db tojás fehérje reszelt sajt Elkészítés: 150g tejfölt meglangyosítunk, elkeverjük benne a cukrot, az élesztőt és hagyjuk felfutni. Hozzákeverjük a tojássárgát, majd hozzáadjuk a sajtot, lisztet, sót és a zsiradékot… Tovább »

Csavart stangli (tangzhong-al)

  Hozzávalók: Tangzhong: 20g liszt 100g tej Tésztához: kb. 1,7dl tej 1 ek. cukor 10g friss élesztő 1 db tojás  egész tangzhong 400g liszt kb. 8g só 40g puha zsír vagy vaj szeletelt bacon szalonna reszelt sajt    Elkészítés: Először a tangzhong-ot készítjük el: a lisztet és a tejet folyamatos keverés közben összemelegítjük, röviden összeforraljuk,… Tovább »

Tökmagos zsemlék tangzhong eljárással

Tulajdonképpen ezt a régebbi zsemlereceptem készültem sütni, csak az öregtésztát és a túrót lecseréltem a mostanában többször használt és kedvelt tangzhong-ra és a mennyiségeket is ennek megfelelően igazítottam. A tangzhongról: tulajdonképpen ez egy “vizes rántás”, eredetileg japánból indult. Lényegében egy kevés lisztet összefőzünk 5-szörös(!) mennyiségű folyadékkal. A folyamat során a liszt keményítőtartalma “zselatinizálódik”, átalakul a… Tovább »

Rozsos zsemle éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók:  3,5dl víz  100g teljes kiőrlésű rozsliszt  400g búzaliszt / kenyérliszt 10g cukor  5g friss élesztő  12g só 25g vaj vagy zsír  Elkészítés:  A liszteket elkeverjük a meleg vízzel és letakarva 1-2 órát állni hagyjuk (autolízis). (erről bővebben itt írtam már) Majd hozzáadjuk a többi anyagot, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény… Tovább »

Fahéjas csomó

Hozzávalók: 2,75dl tej 90g cukor 20g friss élesztő  1db tojás  600g liszt csipet só  60g zsír (vagy 90g vaj)  Töltelék: kb. 50g olvasztott vaj 2 ek. őrölt fahéj ízlés szerinti cukorral keverve Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és állni hagyjuk 5-10 percig, amíg felfut. Aztán belekeverjük a tojást, hozzáadjuk a… Tovább »

Sajtos vajas pogácsa

Hozzávalók: 600g liszt 15g friss élesztő 200g reszelt sajt 15g só 2db tojás kb. 330-350g tejföl   200g vaj Tetejére: 1db tojás reszelt sajt Elkészítés: A lisztet kimérjük, belemorzsoljuk az élesztőt, a vaj kivételével hozzáadunk mindent és jól összedagasztjuk a tésztát.  Kicsit keményebb állagú kell, hogy legyen, mint általában a hasonló tészták.  Vékonyan belisztezve letakarva… Tovább »

Bagel

Ez a bagel igazából csak majdnem bagel, mert az igazit sütés előtt rövid időre forró (többnyire cukros) vízbe rakják. Én ezt itt kihagytam. Ehelyett csak sima hideg vízbe mártottam, hogy utána a magok körben jól ráragadjanak. Ehhez a bagelhez az inspiráció innen, csak én inkább kerekre formáztam… Hozzávalók(12db-hoz): kb. 3,75 dl langyos víz 3 ek. olaj… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!