Betty hobbi konyhája

Tökmagos zsemlék tangzhong eljárással

Tulajdonképpen ezt a régebbi zsemlereceptem készültem sütni, csak az öregtésztát és a túrót lecseréltem a mostanában többször használt és kedvelt tangzhong-ra és a mennyiségeket is ennek megfelelően igazítottam. A tangzhongról: tulajdonképpen ez egy “vizes rántás”, eredetileg japánból indult. Lényegében egy kevés lisztet összefőzünk 5-szörös(!) mennyiségű folyadékkal. A folyamat során a liszt keményítőtartalma “zselatinizálódik”, átalakul a… Tovább »

Rozsos zsemle éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók:  3,5dl víz  100g teljes kiőrlésű rozsliszt  400g búzaliszt / kenyérliszt 10g cukor  5g friss élesztő  12g só 25g vaj vagy zsír  Elkészítés:  A liszteket elkeverjük a meleg vízzel és letakarva 1-2 órát állni hagyjuk (autolízis). (erről bővebben itt írtam már) Majd hozzáadjuk a többi anyagot, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény… Tovább »

Bagel

Ez a bagel igazából csak majdnem bagel, mert az igazit sütés előtt rövid időre forró (többnyire cukros) vízbe rakják. Én ezt itt kihagytam. Ehelyett csak sima hideg vízbe mártottam, hogy utána a magok körben jól ráragadjanak. Ehhez a bagelhez az inspiráció innen, csak én inkább kerekre formáztam… Hozzávalók(12db-hoz): kb. 3,75 dl langyos víz 3 ek. olaj… Tovább »

Teljes kiőrlésű sokmagos korpás búzakenyér

Hozzávalók: 200g öregtészta 200g kenyérliszt 100g teljes kiőrlésű búzaliszt 20g búzakorpa 1 evőkanál só 1 kiskanál cukor 1,5dl langyos víz 10g friss élesztő 3 evőkanál olaj kb. 1-1 evőkanál napraforgó-, szezám-, len- és tökmag Elkészítés: A hozzávalókat a magokon kívül összedolgozzuk.Készíthetjük a dagasztást kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel is…Amikor már majdnem összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá a… Tovább »

Sonkás fonott kenyér

  Hozzávalók:200g öregtészta200g kenyérliszt20g burgonyapehely2 kiskanál só1 kiskanál cukor10g friss élesztő2dl víz20g olvasztott vaj   szeletelt sonkareszelt sajt    Elkészítés:A tészta hozzávalóiból egy lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel, közben átgyúrjuk 1-szer.Majd 3 egyforma részre osztjuk. Mindegyik darabot kb. 2cm vastagra kisodorjuk. A rudakat egymás mellé rakjuk és összefonjuk, mint a… Tovább »

20-as fehér kenyérke

Ez a kenyérke ezekkel a mennyiségekkel azért született meg, mert nálunk sokszor megmarad a “normál” adagos kenyérből… 🙁 Végre sikerült megtalálnom azt a mennyiséget, ami pont optimális a mi kis családunknak és gondoltam, meg is osztom, mert talán másnak is hasznos lehet egy ilyen kis fél kilós… 🙂   Hozzávalók (egy kb. 600g-os cipóhoz): 20dkg öregtészta 20dkg… Tovább »

Sokmagvas teljes kiőrlésű írós búzakenyér

Hozzávalók: 200g teljes kiőrlésű búzaliszt 200g kenyérliszt 1 kiskanál cukor 10g burgonyapehely 1 evőkanál só 30g friss élesztő 3 evőkanál olaj kb. 2,7dl író 1-1 evőkanál tökmag, napraforgómag, szezám- és lenmag Elkészítés: A hozzávalókat a magokon kívül összedolgozzuk. Készíthetjük kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel is…Amikor már majdnem összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá a különböző magokat…. Tovább »

Napraforgómagos zsemlekenyér

Hozzávalók:1dl langyos víz1 evőkanál méz15g friss élesztő150g öregtészta150g kenyérliszt150g teljes kiőrlésű búzaliszt10g burgonyapehely1 evőkanál só150g kefir (vagy natúr joghurt)3 evőkanál olaj50g napraforgómag   Tetejére:1 kiskanál szezámmag kb.2-3 evőkanál napraforgómag   Elkészítés:Az élesztőt a mézzel a langyos vízben feloldjuk(kb. 5-10 perc).Majd a napraforgómag kivételével hozzáadjuk a többi anyagot és összedolgozzuk a tésztát. Amikor már majdnem összeállt,… Tovább »

Tökmagos rozsos kenyér

  Hozzávalók: 200g öregtészta 200g kenyérliszt100g világos rozsliszt10g burgonyapehely1 evőkanál cukor15g friss élesztő2dl víz1 evőkanál só50g puha vaj100g tökmag Tetejére:kb. 20g tökmag durvára vágva Elkészítés:A tészta hozzávalóit a tökmag kivételével összedolgozzuk. A dagasztás végefelé adjuk csak hozzá a tökmagot és gyúrjunk egy rugalmas tésztát.Vékonyan belisztezve, letakarva pihentessük amíg kb. a duplájára kel.Közben kb. félidőben gyúrjuk… Tovább »

Szeletes sajtos kenyér

Hozzávalók: Tészta: 450g liszt 1 evőkanál só 1 evőkanál cukor 2,5dl tej 20g friss élesztő 40g puha vaj 100g reszelt füstölt sajt   “Töltelék”: 40g olvasztott vaj 100g reszelt sajt Elkészítés: A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk. Lehet kézzel is, robotgéppel is vagy kenyérsütőgéppel is. Majd vékonyan belisztezve, letakarva, hagyjuk pihenni amíg kb. a duplájára kel…. Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!