Betty hobbi konyhája

Zsemlekoszorú / zsemlevirág

  Hozzávalók (8db zsemléhez): 100g kovászos öregtészta vagy élesztős öregtészta 150g víz 150g író (vagy aludttej, kefír…) 1 ek. méz 4g friss élesztő 40g teljes kiőrlésű búzaliszt 360g finomliszt (vagy akár kenyérliszt) kb. 8g só 30g zsír (vagy puha vaj) + ízlés szerint kb. 50g magot is dagaszthatunk bele, amit előzőleg meg is lehet pirítani +… Tovább »

Hamburgerzsemle öregtésztával

  Hozzávalók (10db zsemléhez): 150g öregtészta 1dl tej 150g joghurt 30g cukor 5g friss élesztő 1db tojás 450g kenyérliszt 9g só 50g olvasztott vaj   Tetejére: 1db tojás ízlés szerint szezámmag   Elkészítés: Az öregtésztát elkeverjük a langyosra melegített joghurttal elkevert tejjel. Hozzákeverjük a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd belekeverjük a tojást,… Tovább »

Joghurtos sós kifli

Hozzávalók (8db-hoz): Tésztához: 150g öregtészta 400g finomliszt 1 evőkanál só  10g friss élesztő 1 kiskanál cukor 250g natúr joghurt 50g olvasztott vaj   Belsejébe: kb. 25g puha vaj   Tetejére: ízlés szerint: durva só, egész kömény Elkészítés: A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Vékonyan belisztezve pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel. Kb. félidőben… Tovább »

Teljes kiőrlésű sokmagos korpás búzakenyér

Hozzávalók: 200g öregtészta 200g kenyérliszt 100g teljes kiőrlésű búzaliszt 20g búzakorpa 1 evőkanál só 1 kiskanál cukor 1,5dl langyos víz 10g friss élesztő 3 evőkanál olaj kb. 1-1 evőkanál napraforgó-, szezám-, len- és tökmag Elkészítés: A hozzávalókat a magokon kívül összedolgozzuk.Készíthetjük a dagasztást kézzel, robotgéppel vagy kenyérsütőgéppel is…Amikor már majdnem összeállt a tészta, akkor adjuk csak hozzá a… Tovább »

Virslis virágok

Hozzávalók (12db-hoz): Tésztához: 100g öregtészta 300g kenyérliszt 300g finomliszt 1 evőkanál cukor 20g friss élesztő 1 evőkanál só 1db tojás 100g puha vaj   12db virsli   Tetejére: 1db tojás Elkészítés: A hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel. Közben kb. félidőben átgyúrjuk 1-szer. 12… Tovább »

Töltött kifli

Hozzávalók (8db-hoz): 200g öregtészta 300g kenyérliszt 20g burgonyapehely 1 evőkanál só kb. 2,2dl tej 1 kiskanál cukor 15g friss élesztő 40g olvasztott vaj   Töltelék: sonka/kolbász sajt/füstölt sajt ízlés szerint   Elkészítés: A hozzávalókat jól összedolgozzuk, hogy egy közepesen kemény tésztát kapjunk. Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel, közben 1-szer átgyúrjuk. Enyhén… Tovább »

Sonkás fonott kenyér

  Hozzávalók:200g öregtészta200g kenyérliszt20g burgonyapehely2 kiskanál só1 kiskanál cukor10g friss élesztő2dl víz20g olvasztott vaj   szeletelt sonkareszelt sajt    Elkészítés:A tészta hozzávalóiból egy lágyabb tésztát dagasztunk. Letakarva pihentetjük amíg kb. a duplájára kel, közben átgyúrjuk 1-szer.Majd 3 egyforma részre osztjuk. Mindegyik darabot kb. 2cm vastagra kisodorjuk. A rudakat egymás mellé rakjuk és összefonjuk, mint a… Tovább »

20-as fehér kenyérke

Ez a kenyérke ezekkel a mennyiségekkel azért született meg, mert nálunk sokszor megmarad a “normál” adagos kenyérből… 🙁 Végre sikerült megtalálnom azt a mennyiséget, ami pont optimális a mi kis családunknak és gondoltam, meg is osztom, mert talán másnak is hasznos lehet egy ilyen kis fél kilós… 🙂   Hozzávalók (egy kb. 600g-os cipóhoz): 20dkg öregtészta 20dkg… Tovább »

Napraforgómagos zsemlekenyér

Hozzávalók:1dl langyos víz1 evőkanál méz15g friss élesztő150g öregtészta150g kenyérliszt150g teljes kiőrlésű búzaliszt10g burgonyapehely1 evőkanál só150g kefir (vagy natúr joghurt)3 evőkanál olaj50g napraforgómag   Tetejére:1 kiskanál szezámmag kb.2-3 evőkanál napraforgómag   Elkészítés:Az élesztőt a mézzel a langyos vízben feloldjuk(kb. 5-10 perc).Majd a napraforgómag kivételével hozzáadjuk a többi anyagot és összedolgozzuk a tésztát. Amikor már majdnem összeállt,… Tovább »

Tökmagos rozsos kenyér

  Hozzávalók: 200g öregtészta 200g kenyérliszt100g világos rozsliszt10g burgonyapehely1 evőkanál cukor15g friss élesztő2dl víz1 evőkanál só50g puha vaj100g tökmag Tetejére:kb. 20g tökmag durvára vágva Elkészítés:A tészta hozzávalóit a tökmag kivételével összedolgozzuk. A dagasztás végefelé adjuk csak hozzá a tökmagot és gyúrjunk egy rugalmas tésztát.Vékonyan belisztezve, letakarva pihentessük amíg kb. a duplájára kel.Közben kb. félidőben gyúrjuk… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!