Betty hobbi konyhája

Zsemlekoszorú / zsemlevirág

  Hozzávalók (8db zsemléhez): 100g kovászos öregtészta vagy élesztős öregtészta 150g víz 150g író (vagy aludttej, kefír…) 1 ek. méz 4g friss élesztő 40g teljes kiőrlésű búzaliszt 360g finomliszt (vagy akár kenyérliszt) kb. 8g só 30g zsír (vagy puha vaj) + ízlés szerint kb. 50g magot is dagaszthatunk bele, amit előzőleg meg is lehet pirítani +… Tovább »

Csavart stangli (tangzhong-al)

  Hozzávalók: Tangzhong: 20g liszt 100g tej Tésztához: kb. 1,7dl tej 1 ek. cukor 10g friss élesztő 1 db tojás  egész tangzhong 400g liszt kb. 8g só 40g puha zsír vagy vaj szeletelt bacon szalonna reszelt sajt    Elkészítés: Először a tangzhong-ot készítjük el: a lisztet és a tejet folyamatos keverés közben összemelegítjük, röviden összeforraljuk,… Tovább »

Töltött sajtos lepény

Hozzávalók: 550g liszt 10g só 10g cukor 10g szódabikarbóna 200g reszelt sajt kb. 350g natúr joghurt (vagy kefír, tejföl, aludttej…) Töltelék: ízlés szerint lehet sonka, kolbász, pirított bacon, virsli, sajt…stb.  én meg szoktam kenni egy kis tejföllel, mielőtt a húsféléket rárakom, de lehet zöldfűszeres vagy más ízesített vajkrémmel is, az is nagyon jó ízt ad… Tovább »

Tökmagos zsemlék tangzhong eljárással

Tulajdonképpen ezt a régebbi zsemlereceptem készültem sütni, csak az öregtésztát és a túrót lecseréltem a mostanában többször használt és kedvelt tangzhong-ra és a mennyiségeket is ennek megfelelően igazítottam. A tangzhongról: tulajdonképpen ez egy “vizes rántás”, eredetileg japánból indult. Lényegében egy kevés lisztet összefőzünk 5-szörös(!) mennyiségű folyadékkal. A folyamat során a liszt keményítőtartalma “zselatinizálódik”, átalakul a… Tovább »

Rozsos zsemle éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók:  3,5dl víz  100g teljes kiőrlésű rozsliszt  400g búzaliszt / kenyérliszt 10g cukor  5g friss élesztő  12g só 25g vaj vagy zsír  Elkészítés:  A liszteket elkeverjük a meleg vízzel és letakarva 1-2 órát állni hagyjuk (autolízis). (erről bővebben itt írtam már) Majd hozzáadjuk a többi anyagot, és alaposan kidagasztjuk a tésztát, amíg elválik az edény… Tovább »

Bagel

Ez a bagel igazából csak majdnem bagel, mert az igazit sütés előtt rövid időre forró (többnyire cukros) vízbe rakják. Én ezt itt kihagytam. Ehelyett csak sima hideg vízbe mártottam, hogy utána a magok körben jól ráragadjanak. Ehhez a bagelhez az inspiráció innen, csak én inkább kerekre formáztam… Hozzávalók(12db-hoz): kb. 3,75 dl langyos víz 3 ek. olaj… Tovább »

Joghurtos sajtos kiflik

Hozzávalók: 200g natúr joghurt kb. 180-200g víz 20g cukor 15g friss élesztő 600g liszt (nálam most felesben sima finomliszt és kenyérliszt) kb. 10-15g só 60g puha vaj Tetejére: kevés tej reszelt sajt Elkészítés: A joghurtot a vízzel elkeverjük, langyosra melegítjük, belekeverjük a cukrot, az élesztőt és hagyjuk néhány percet, amíg az élesztő beindul. Hozzáadjuk a… Tovább »

Virslis hajó

Hozzávalók (12db-hoz): 100g aludttej (vagy író, savó, kefír, tejföl, natúr joghurt…) 100g tej kb. 1,5dl víz 40g cukor 20g friss élesztő 1db tojás 600g liszt (nálam most fehér tönköly és durum keverve) 50g burgonyaliszt vagy pehely 10g zabpehelyliszt vagy zabkorpa kb. 10-15g só 50g olvasztott vaj Töltelék: 6db virsli (én feleztem, de természetesen lehet egészben… Tovább »

Sómázas kiflik

Hozzávalók(12db-hoz): 3dl langyos tej 1ek. méz 10g friss élesztő 130g natúr joghurt 600g liszt (nálam 200-200-200 rétes-, durum- és kenyérliszt; de lehet 200-400 rétes- és kenyér- vagy sima liszt is, ill. ízlés szerint variálhatjuk) kb. 10-15g só ízlés szerint 30g olvasztott vaj Tetejére: 1 ek. só 2 ek. liszt víz Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük… Tovább »

Kovászos hamburgerzsemle éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók (12db zsemléhez): 200g kovászos öregtészta 100g natúr joghurt 1dl tej 2dl víz 40g barnacukor 1db tojás kb. 600g liszt kb. 15g só 50g olvasztott vaj  Tetejére: 1db tojás ízlés szerint szezám (elhagyható) Elkészítés: Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított joghurttal elkevert tejjel és vízzel. Majd belekeverjük a cukrot és a tojást. Aztán hozzáadjuk a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!