Betty hobbi konyhája

Dagasztás nélküli zabpelyhes teljes kiőrlesű sokmagos kovászos kenyér

Hozzávalók: 50g zabpehely  100 forró víz 100g kovász 4dl víz 250g tk. tönkölyliszt 200g tk. tönkölyliszt kb. 10-10g lenmag, szezám, chia, napraforgó, tökmag (természetesen variálhatjuk a magokat ízlés szerint)  kb. 10g só (ízlés szerint) ízlés szerint köményt ill. kenyérfűszert is adhatunk hozzá Elkészítés: ~ A zabpelyhet leforrázzuk és kb. 30-60 percre félretesszük, hagyjuk megszívni magát ill…. Tovább »

Kovászos kenyér

Tulajdonképpen ez is csak egy egyszerű kovászos kenyér, de ezt a bejegyzést elsősorban azért írom, mert az évek alatt kissé változtattam az alapmennyiségeken és az elkészítési technikán is. Na nem olyan sok és hatalmas változások, de összességében van annyi, hogy megérdemel egy új posztot…. 5 éve, hogy elkezdtem a kovászolást (bejegyzést lásd itt), azóta nem… Tovább »

Kovászos pita

Ehhez a finomsághoz is Edit szuper receptje ihletett. Köszönöm szépen Edit! Hozzávalók: Előtészta: 50g kovász 100g víz 100g liszt Pitatészta: egész előtészta kb. 3,75dl víz 600g liszt (nálam most felesben kenyérliszt és durum simaliszt) kb. 15g só kevés olaj Elkészítés: A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük a vízzel, és a lisztet is… Tovább »

Kovászos graham kenyér

Hozzávalók: Előtészta: 50g kovász 150g víz 125g graham liszt Kenyértészta: egész előtészta kb. 3,5dl víz 350g graham liszt 150g kenyérliszt kb. 10g só Elkészítés: A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 50g-ot, kikeverjük 1,5 dl vízzel, és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk kb. 10-12 órát. A liszteket kimérjük a keverőtálba, amiben dagasztani… Tovább »

Kovászos sajtos krumplis pogácsa

Hozzávalók: Előtészta: 50g kovász 100g víz 100g kenyérliszt Pogácsatészta: egész előtészta 150g főtt, összetört burgonya 250g tejföl 1db tojás 600g liszt kb. 15-20g só ízlés szerint 100g puha zsír vagy vaj   kb. 100-150g reszelt sajt (nálam most füstölt – nagyon jó ízt adott neki) Tetejére: 1db tojás reszelt sajt Elkészítés: A hűtőben (vagy konyhapulton)… Tovább »

Sörös kovászos kenyér

Ehhez a kenyérhez Edit receptje inspirált, igaz ő barna sörrel készíti… Azzal is nagyon finom, próbáltam úgy is… 🙂 Köszönöm szépen Edit! Hozzávalók: Előtészta: 50g kovász 150g víz 100g tk. rozsliszt Kenyértészta: egész előtészta 100g világos rozsliszt 600g kenyérliszt 0,5l sör (lehet rendes világos is, alkoholmentes is, barna is, működik mindegyikkel) kb. 15-20g só kb…. Tovább »

Kovászos kenyér éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók: 600g liszt (tetszés szerint variálhatjuk akár többfélét is) 4dl meleg víz (ha több a tk. liszt, lehetséges, hogy valamivel többet igényel a tészta) 150g kovász vagy 200g kovászos öregtészta kb. 15g só kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta) ízlés szerint magvakat és/vagy pelyheket is rakhatunk bele kb. 50g-ot simán elbír ez a… Tovább »

100% tk. tönkölykenyér magokkal, dagasztás nélkül, természetes(en) kovásszal

Ez a finomság is Edittől érkezett, ami nagyon hasonlít ehhez a rozskenyérhez. Viszont itt az egész teljes kiőrlésű tönkölyből készül, éppen ezért nem is olyan savanykás az íze, mint a rozsnak. A magokat és a fűszerezést is természetesen ízlés szerint variálhatjuk.  Köszönöm a receptet Edit! 🙂 Hozzávalók: 100g kovász 6dl langyos víz 300g tk. tönkölyliszt… Tovább »

Sokmagvas kefires kovászos fehér kenyér

Hozzávalók: 300g kenyérliszt 300g fehér tönkölyliszt 400g meleg víz 200g kovász 100g kovászos öregtészta 100g kefír 30g burgonyapehely kb. 10-15g só (ízlés szerint) kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel a tészta) kb. 3 ek. sokmagos keverék Elkészítés: Kimérjük a lisztet, leöntjük a meleg vízzel, jól összekeverjük (én ezt is a dagasztógéppel csinálom), és 1-2 órán… Tovább »

Burgonyás rozsos kovászos kenyér

Hozzávalók:  Előtészta: 100g kovász 2dl víz 150g főtt, áttört burgonya 100g tk. rozsliszt 100g kenyérliszt Kenyértészta: egész előtészta kb. 1,5dl víz 500g kenyérliszt (nálam most fehér tönköly, de tetszés szerint variálható)  kb. 10-15g só (ízlés szerint) kb. 2 ek. olaj Elkészítés: A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl vízzel, hozzáadjuk a főtt,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!