Betty hobbi konyhája

Kovászos öregtésztás zabpehelylisztes tönkölykenyér

Hozzávalók: 300g kovászos öregtészta kb. 3,5dl víz 400g fehér tönkölyliszt 100g rétes tönkölyliszt 100g zabpehelyliszt 30g burgonyapehely kb. 10-15g só ízlés szerint kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel) tetejére tetszés szerint magok (elhagyható) Elkészítés: A kimért öregtésztát alaposan kikeverjük a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, sót és jól összedagasztjuk a tésztát. Vékonyan olajjal kikent tálba… Tovább »

Zabpelyhes kovászos tönkölykenyér

Hozzávalók: 150g zabpehely 250g víz 300g víz 200g kovász 600g fehér tönkölyliszt (akár lehet keverni tk. tönköllyel is) 30g burgonyaliszt (elhagyható)  kb. 10-15g só ízlés szerint kb. 10ml olaj (a tálba, amiben kel) Elkészítés: A zabpelyhet leforrázzuk a vízzel és folpackkal letakarva néhány órát félretesszük, de hagyhatjuk simán egy éjszakára is, és akkor reggel nekiállhatunk… Tovább »

Rozsos kovászos tönkölykenyér éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók: 150g kovász kb. 4dl víz 200g tk. rozsliszt 400g fehér tönkölyliszt 30g burgonyapehely kb. 15g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb) kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel) Elkészítés: A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, összekeverjük és letakarva 30-60 percet pihentetjük. Majd hozzáadjuk sót és jól összedagasztjuk a tésztát. Olajjal… Tovább »

Kovászos öregtésztás sokmagos tönkölykenyér éjjeli hűtős kelesztéssel

Hozzávalók: 200g kovászos öregtészta 3,9dl víz 200g tk. tönkölyliszt 400g fehér tönkölyliszt 30g burgonyapehely kb. 15g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb) kb. 80g sokmagos keverék kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel) Elkészítés: A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, sót és jól összedagasztjuk a tésztát. Legvégén keverjük bele a magokat…. Tovább »

Rozskovászos tönkölykenyér

Hozzávalók: 220g rozskovász 3,5dl víz 150g tk. tönköly 50g tönkölygríz 400g fehér tönköly 20g burgonyapehely kb. 15g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb) kb. 10g olaj (a tálba, amiben kel) Elkészítés: A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel. Hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, sót és jól összedagasztjuk a tésztát. Vékonyan olajjal kikent tálba tesszük, és kb. duplájára kelesztjük. Majd… Tovább »

Egyszerű kovászos kenyér – Alaprecept

Hozzávalók: 200g kovász kb. 3-3,3dl víz 500g liszt (nálam most fehér tönköly) kb. 10-15g só 20g burgonyapehely (elhagyható) pici olaj a kelesztőtál kikenéséhez Elkészítés: A kimért kovászt alaposan kikeverjük a langyos vízzel. (állítólag, ha vízbe rakjuk a kovászt és úszik, tehát nem süllyed le, akkor jó a kovászunk… nem tudom, mennyire igaz ez vagy sem,… Tovább »

Szezámmagos kovászos tönkölykenyér hosszú érleléssel

Egy német blogon találtam ezt a receptet, és nagyon megtetszett annak ellenére, hogy “3 napig” tart az elkészítése… Na jó, valójában a ténylegesen ráfordított idő kb. 1 óra, viszont a tésztának nagyon jót tesz ez a lassú és hosszú érlelési idő. Annyiban tértem el a recepttől, hogy csak tönköly liszteket használtam, ellenben ott tk. búza… Tovább »

Rozskovászos fehér kenyér

Eszerint a recept szerint már számtalanszor sütöttem, mert egyszerű és nagyon jó… 🙂 Nem is fotóztam mindig, de finom kenyerek lettek minden alkalommal. A lenti kis videó a recept forrása, én mindössze annyit változtattam, hogy az ott megadott mennyiségek 3/4 részével szoktam készíteni. Ezúton is köszönöm Stefi, hogy rábukkantál, hoztad és lefordítottad a FB-on a… Tovább »

Túrós kovászos cipó

Hozzávalók: 100g kovász 150g kovászos öregtészta kb. 1,5dl langyos víz 250g túró 400g kenyérliszt kb. 10g só 20g olvasztott vaj Elkészítés: A kimért öregtésztát és kovászt alaposan elkeverjük a langyos vízben.  Hozzákeverjük a túrót is.   Aztán a lisztet és kb. 30 percig állni hagyjuk. Hozzáadjuk a sót is, majd összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára… Tovább »

Sokmagvas kovászos graham kenyér

Hozzávalók: Előtészta: 100g kovász 2dl víz 200g graham liszt   Kenyértészta: egész előtészta 1,5dl víz 70g tejföl 300g kenyérliszt 20g burg.pehely vagy burgonyaliszt 20g olvasztott vaj kb. 10-15g só 1-1 evőkanál: zabpehely, puffasztott amaránt, szezám-, len-, napraforgó- és tökmag, chia mag ízlés szerint köménymagot is tehetünk bele. Elkészítés: A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 100g-ot, kikeverjük 2dl… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!