Kakaós márványos kalács
Hozzávalók:
2,7dl langyos tej
1,5 kis mérőkanál porélesztő vagy 15g friss élesztő
500g búzaliszt
60-80g cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
csipet só
2db tojássárga
60g olvasztott vaj/margarin
fél citrom reszelt héja (elhagyható)
2 evőkanál kakaópor
80-100 g mazsola (ízlés szerint elhagyható)
Elkészítés:
A kakaón kívül összedolgozzuk a hozzávalókat, amíg egy lágy, rugalmas kelt tésztát kapunk. Készíthetjük kézzel is, robotgéppel is, kenyérsütőgéppel is.
Ha összeállt a tészta, akkor keverjük bele a kakaóport. Ha éppen csak egy keveset dagasztunk még rajta, szép márványos lesz.
A kenyérsütőgépnél az utolsó hosszabb dagasztás utolsó 1-2 percében adjuk hozzá a kakaót, ha márványosra szeretnénk a kalácsot. Ha mindjárt a hangjelzéskor rakjuk bele, valószínűleg szép egyszínű sötétbarna lesz.
Egy kivajazott formába tesszük és hagyjuk kb. 45 percet pihenni ill. amíg kb. a duplájára kel. Végül lekenjük a kevés tejjel kikevert tojássárgájával és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizhetjük, és ha a teteje már elég barna, de szükséges még tovább sütni, letakarjuk a tetejét fóliával és kicsit visszavéve a hőfokból addig sütjük, amíg teljesen átsül.
Tipp: a 2 evőkanál kakaót, ha mindjárt az elején beletesszük, szép sötétbarna lesz a kalács…
Ha a hangjelzés után néhány perccel adjuk hozzá a kakaóport szerencsés esetben nem keveredik már teljesen össze a tésztával, és szép márványos lesz… Én kiszámoltam a gépemhez adott könyv leírásából, hogy az adott programon az utolsó hosszabb dagasztás utolsó 2 percében adom csak hozzá a kakaót, így szinte mindig sikerül is márványosra.
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."