Napraforgómagos zsemlekenyér

Hozzávalók:

1dl langyos víz

1 evőkanál méz

15g friss élesztő

150g öregtészta

150g kenyérliszt

150g teljes kiőrlésű búzaliszt

10g burgonyapehely

1 evőkanál só

150g kefir (vagy natúr joghurt)

3 evőkanál olaj

50g napraforgómag

 
Tetejére:

1 kiskanál szezámmag

kb.2-3 evőkanál napraforgómag
 
Elkészítés:

Az élesztőt a mézzel a langyos vízben feloldjuk(kb. 5-10 perc).

Majd a napraforgómag kivételével hozzáadjuk a többi anyagot és összedolgozzuk a tésztát. Amikor már majdnem összeállt, akkor adjuk csak hozzá a napraforgómagot és bedolgozzuk a tésztába. Készíthetjük kézzel, kenyérsütő géppel vagy robotgéppel is.

Vékonyan belisztezve, letakarva pihentetjük amíg a duplájára kel.
Majd 8 egyenlő részre vágjuk a tésztát es gombócokat/zsemléket formázunk belőlük.
A zsemléket egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy 1-et középre, majd a többit pedig köré egymáshoz közel rakjuk.
Ismét hagyjuk pihenni amíg bemelegszik a sütő, amit csak ekkor kapcsolunk be 190 fokra.
Ha forró a sütő, lespricceljük a zsemléket hideg vízzel és megszórjuk a magokkal, majd betoljuk a forró sütőbe és kb.25-30 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve ismét lepermetezzük egy kis hideg vízzel, majd rácsra rakva kihűtjük.
Címkék: , , , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »