Fekete-fehér keksz
A megadott mennyiségből én 85 db kis kekszet sütöttem ki.
Természetesen nem muszáj ebben a felállásban elkészíteni, tetszés szerint lehet variálni a formákat és a színeket… 🙂
Hozzávalók:
500g liszt
200g cukor
2 csomag vaníliás/Bourbon vaníliás cukor
250g vaj
4db tojássárga
3 evőkanál kakaópor(cukrozatlan)
Megkenéshez:
1db tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet a cukrokkal és a vajjal jól összemorzsoljuk, majd ennek a felét egy másik edénybe kivesszük és hozzáadunk 2db tojássárgát és összedolgozzuk a tésztát, amíg teljesen összeáll.
A másik morzsás részhez adjuk a kakaóport és a másik 2 tojássárgát, és szintén összegyúrjuk, amíg egynemű tészta lesz.
Mindkettőből hengert formázunk és alufóliába csomagolva 30 percre hűtőbe rakjuk.
Ha letelt az idő, kivesszük és mindkét hengert elfelezzük, majd az egyik felet is felezzük, úgy lesz 3 rész sárga és 3 rész barna tésztánk. 1 nagyobb és 2 kisebb mindkét színből.
A sakkmintához: a nagyobb tésztát kb. 1cm vastagra kinyújtjuk és 9db 1cm széles csíkot vágunk a barnából és a sárgából is. A csíkokat szorosan egymás mellé rakjuk, úgy hogy 1 barna-1 sárga-1 barna, majd a tetejét lekenjük tojásfehérjével és ráillesztjük barnára a sárgát, a sárgára a barnát… Ennek a tetejét is lekenjük a fehérjével és ismét az ellenkező színűeket egymásra rakjuk. Így egy 3×3-as mintát készítettünk. Az oldalakat is lekenjük a fehérjével. A maradék kis tésztát vékonyra kinyújtjuk és körbetekerjük a sakkmintás hasábot vele. A lelógó végeket levágjuk.
Ugyanígy járunk el a maradék csíkokkal is, csak itt fordítva kezdjük a színeket és ellenkezője lesz a színösszeállítás.
Ha kész, folpackba csomagolva hűtőbe tesszük 1 órára, úgy könnyebben és szebben lehet majd szeletelni.
Csigaminta: kinyújtunk 1-1 darab barna és sárga tésztát nagyjából hasonló nagyságúra és egymásra helyezzük. Majd föltekerjük, mint a piskótatekercset, a végeit levágjuk és ezt is folpackba csomagolva hűtőbe rakjuk.
Tipp: lehetőleg szorosan tekerjük fel, különben kis rések/lukak látszanak majd a csigán… (lásd nálam a fotón)
Tallér: tetszés szerint az egyik tésztát kinyújtjuk, a másikból hengert formázunk és a kinyújtott tésztára rakjuk és beletekerjük. Folpackba csomagolva ezt is jól lehűtjük.
(én itt a külső sárga tésztából egy darabot még a közepébe is raktam)
Ha jól lehűltek a formázott tészták, kb. 0,5 cm vékony szeletekre vágjuk fel, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
180 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt megsütjük.
(Ha már kezd kicsit színt kapni a sárga rész, akkor már jó a keksz)
A sütőpapíron hagyhatjuk is kihűlni.
Jól záródó fémdobozban hetekig eláll.
Ugyanez máskor:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."