Betty hobbi konyhája

Puncstorta

Hozzávalók:
Piskótához:
4db tojás
4 evőkanál víz
200g cukor
200g liszt
1 kiskanál sütőpor
1 csipet só
 
Töltelékhez:
1db tojás
150g porcukor
1dl gyenge feketekávé
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
100g vaj
50g darált dió (vagy mandula, mogyoró is lehet)
kevés rum vagy rumaroma
 
2dl tej
pici rum vagy rumaroma
néhány csepp piros ételfesték vagy céklapor a színezéshez
100g babapiskóta
 
Tetejére:
kb. 2 evőkanál lekvár
átszitált porcukor és víz keverékéből készült cukormáz kevés pirossal rózsaszínre színezve
vagy
használhatunk kész cukormázat vagy fondant is
 
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat a sóval habosra keverjük, kanalanként adagolva hozzá a vizet, majd a cukrot. Végül óvatosan beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Vajazott, lisztezett tortaformába öntjük a masszát, úgy hogy a forma szélére körbe kissé felhúzzuk a tésztát. Majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük, tűpróbával ajánlatos ellenőrizni a vastagsága miatt. Hagyjuk kihűlni.
Ha teljesen kihűlt a piskótatészta, megfordítjuk, és a tetejéből kb. 1cm vastag szeletet levágunk, ez lesz majd a torta teteje. A tészta belsejét kiszedjük, úgy hogy kb. 1cm perem maradjon a szélén és az alján is hagyjunk valamennyit. 

A töltelékhez a tojást a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaóport és a kávét, majd folyamatos keverés közben felmelegítjük, amíg majdnem elkezd forrni. Ekkor levesszük a tűzről, gyakori kevergetéssel kihűtjük. Még langyosan belekeverjük a vajat, majd a kiszedegetett tortabelsöt, a darált diót és a rumot.
2dl tejbe belekeverünk egy kevés rumot vagy aromát, majd ételfestékkel vagy céklaporral rózsaszínre színezzük. Gyors mozdulatokkal belemártjuk a babapiskótákat, és rögtön ki is vesszük, mert nagyon könnyen és hamar elázik. Darabokra tördelve a töltelékhez  adjuk.
A maradék rózsaszín tejet egy ecsettel a kikapargatott torta belsejére és oldalára csepegtetjük/kenjük.
Az üres tortába beletesszük a tölteléket, egyenletesen elsimítjuk benne, majd ráillesztjük a levágott darabot. Langyosra melegítjük és simára keverjük a lekvárt és rákenjük a torta tetejére.
Végül cukormázzal leöntjük a tortát, ha lehet jó bőven, hogy lefollyon az oldalán, így lesz teljesen befedve.
Tetszés szerint díszíthetjük.
Egy éjszakát ajánlatos hűtőbe rakni, addig jól megdermed és az ízek is jobban összeérnek.

Recept forrása: bostina
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 
fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Névtelen says:

    Apósom szülinapjára megsütöttem pár napja.Hát valami isteni finom lett.Sokkal finomabb mint a cukrászdai változat.Minden jó lett,szép is lett,csak a máz olyan gyorsan dermedt,hogy az oldalát nem mindenhol fedte be,de legközelebb majd az is sikerül! Köszi a receptet! Ezentúl ez lesz minden szülinapra sütve :-DErika

  2. Betty B. says:

    Örülök, hogy bevált a recept! 🙂 Üdv. Betty


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!