Kovászos márványos kalács

Hozzávalók:

200g kovászolt kovász
2dl langyos tej
80g cukor
2db tojássárga
500g finomliszt
csipet só
60g olvasztott vaj
 
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
 
Tetejére:
1db tojássárga
1 evőkanál tej
Elkészítés:
A kovászt alaposan kikeverjük a langyos tejjel, úgy hogy teljesen feloldódjon benne. Hozzáadjuk a cukrot, tojássárgát, lisztet, a sót és kidagasztjuk. Amikor már szépen össze van dagasztva, lassanként hozzáöntjük az olvasztott vajat és közepesen lágy, sima tésztává dagasztjuk.



Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel.

Akkor átgyúrjuk és hozzászitáljuk a kakaót, finoman még dagasztunk rajta 1-2 mozdulattal, de úgy hogy a kakaó NE keveredjen bele teljesen, akkor lesz csak márványos.

Utána megformázzuk,



 és vajjal kikent formába tesszük, letakarjuk és ismét hagyjuk, amíg kb. a duplájára kel.



Akkor bekapcsoljuk a sütőt 190 fokra, a kalács tetejét lekenjük 1 kanál tejjel kikevert tojássárgájával.

Majd betoljuk a forró sütőbe és kb. 50 perc alatt megsütjük. Ha a teteje már szépen megbarnult, takarjuk le alufóliával, vegyük vissza 180 fokra és úgy süssük készre.

Rácson hagyjuk kihűlni.

 
Kiegészítés:
Későbbi tapasztalatok alapján sokkal jobb, lazább, könnyebb lesz a tészta, ha öregtésztát is teszünk bele.
Ebben az esetben 100g kovászolt kovászt és 100g kovászos öregtésztát használok már mindig, ha ilyent sütök.
Címkék: , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »