Kovászos fehér kenyér éjszaka hűtőben kelesztve Heni receptje szerint

Ez a fantasztikus kenyér ismét Henitől származik.
Kovászos társaihoz képest sokkal kevesebb foglalkozást igényel az elkészítése, ajánlott azoknak (is), akiknek nincs napközben több órájuk a tésztát többször átmozgatni, hajtogatni, figyelgetni…
Este összeállítjuk, reggel kisütjük… Kész! És az eredmény egy fantasztikusan könnyű finom házi kenyérke.
Köszönöm Heni!!!

Hozzávalók:

150g kovász
3dl víz
200g kenyérliszt
2 ek. burgonyapehely
 
300g liszt
kb. 10g só
2ek. olaj
Elkészítés:
Este a kimért kovászt alaposan kikeverjük a vízzel. Hozzákeverünk 200g lisztet és a burgonyapelyhet és kb. 30 percig állni hagyjuk.

Aztán adjuk hozzá többi 300g lisztet és összedolgozzuk, majd 10-15 percet ismét állni hagyjuk.

Végül hozzáadjuk a sót, az olajat és alaposan kidagasztjuk.

Egy tálba rakjuk a tésztát, belisztezve pihenni hagyjuk 40 percet.

Aztán meghajtogatjuk és ismét pihentetjük kb. 1,5 órát.

Ezután megformázzuk és lisztezett (konyharuhával bélelt) kelesztőtálba rakjuk, a konyharuhával körben betakargatjuk és egy nylon zacskót is célszerű ráhúzni, úgy biztosan nem szárad ki. Így a hűtőbe tesszük másnap reggelig.

Reggel kifordítjuk a sütőedénybe, tetszés szerint bevágjuk, megspricceljük a kenyeret és az edény tetejét is hideg vízzel.

2 lehetőség van a megsütéshez:

1. ha úgy látszik, a tésztán, hogy nem kelt túl sokat, lehetne még kelnie, akkor hideg sütőben kezdjük sütni.

2. ha szépen megkelt, akkor előmelegített forró sütőbe rakjuk.

Kb. 45-50 percet sütjük 220 fokon, aztán a tetejét levéve, 200 fokon további 10-15 percig sütjük.

Ha megsült, lespricceljük, hideg vízzel, végül rácson hagyjuk kihűlni.

 
Ugyanez máskor néha kicsit másképp:
Címkék: ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »