Kovászos krumplis pogácsa II.
Hozzávalók:
Előtészta:
2dl víz vagy krumpli főzőleve
300g főtt, összetört krumpli
200g kenyérliszt
Pogácsatészta:
egész előtészta
100g tejföl
2db tojás
800g liszt
kb. 20g só (ízlés szerint lehet több-kevesebb)
100g puha vaj vagy zsír
Tetejére:
1db tojás
reszelt sajt
ízlés szerint magok
Elkészítés:
A hűtőben (vagy konyhapulton) pihenő kovászból kimérünk 150g-ot, kikeverjük a 2dl folyadékkal, majd a krumplit és a lisztet is belekeverjük. Folpackkal letakarva konyhapulton hagyjuk 12 órát.
Hozzákeverjük a tejfölt, tojást és a lisztet. Lazán összekeverjük, és 30 percet állni hagyjuk.
Hozzáadjuk a sót is, majd összedagasztjuk a tésztát. Ha már szépen simára összeállt, hozzáadjuk a zsiradékot és alaposan kidagasztjuk.
Lágyabb, de nem ragacsos tésztát kell, hogy kapjunk.
Vékonyan kiolajozott tálba tesszük és hagyjuk a duplájára kelni.
Majd kiborítjuk egy lisztezett felületre,
és finoman kilapítgatjuk, majd meghajtogatjuk és visszatesszük a tálba.
Ezt a hajtogatást összesen 3-szor elvégezzük 30 perces időközönként.
Az utolsó hajtogatás után kb. 2cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és tetszés szerint bekockázzuk a felületét.
Kiszaggatjuk a pogácsákat, vagy kockára vágjuk, kinek mi a szimpatikusabb… 🙂
Majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Tetejüket lekenjük egy kissé felvert tojással, ízlés szerint megszórjuk magokkal és/vagy reszelt sajttal.
A tepsin is hagyjuk még kb. 30 percet pihenni, aztán bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra, az aljába egy edénybe vizet teszünk, hogy gőzös sütőben tudjon sülni.
Ha elég forró a sütő, betoljuk a pogikat, és kb. 35-40 perc alatt megsütjük, ill. amíg szép aranybarna lesz.
Végül rácson hagyjuk kihűlni.
Ők is elkészítették:
Panni Kondorosiné Maczonkai:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."