1 tészta 2 péksüti… természetes(en) kovásszal
1 tészta 2 süti….
Viszont ha a töltelék szempontjából nézzük, akár még több félét is készíthetünk belőle, tölthetjük akár nutellával, pudingkrémmel, fahéjjal, dióval….stb. és akkor a formázásról még nem is beszéltem, hogy azzal mennyit lehet variálni…
Az ötletet tulajdonképpen ez a
csiga és a
bukta adta. Ugyanis a család nem minden tagja kedveli egyformán ezeket, ha egyiket vagy a másikat készítem.
Ezért gondoltam, hogy így a kettőt egyszerre…. 🙂
Tésztához:
3dl langyos tej
100g cukor
1db tojás
1db tojássárga
600g finomliszt
csipet só
100g olvasztott vaj
Kakaós csiga: kb. 50g olvasztott vaj
kakaópor
cukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
ízlés szerint 1 kiskanál fahéj
kb. 1dl tej 1 csomag vaníliás cukorral elkeverve
tetejére porcukor
Lekváros bukta: ízlés szerint lekvár
kb. 70g olvasztott vaj
Elkészítés:
A kimért kovászt és az öregtésztát alaposan elkeverjük a langyos tejben.
Hozzákeverjük a cukrot, majd a tojást.
Aztán adjuk hozzá a lisztet, a sót és összedolgozzuk a tésztát, majd lassanként hozzáöntjük az olvasztott (de már nem forró!) vajat és addig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától, de lágy és rugalmas lesz.
Vékonyan belisztezve 1 órát hagyjuk pihenni attól függetlenül, hogy mennyit kelt, újra jól átgyúrjuk,
és kevés lisztet ráhintve, letakarva kelesztjük amíg kb. a duplájára kel.
Majd óvatosan kissé kilapítjuk, meghajtogatjuk és kb. 30 percet ismét pihenni hagyjuk.
Majd megfelezzük a tésztát.
Csigához: az egyiket téglalap alakúra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, kakaóport szitálunk rá, ízlés szerint pici fahéjat is lehet rászórni (én mindig meghintem a kakaósakat, nagyon kellemes aromát ad neki)
Majd ízlés szerint megcukrozzuk.
Feltekerjük, mint a bejglit (én a 2 szélét is mindig behajtom, így egyrészt esztétikusabb is lesz, másrészt nem szóródik ki a töltelék _ott legalábbis_ :D),
majd kb. 1,5-2 cm széles szeletekre felvágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, egymástól kicsit távolabb, mert megnőnek majd, és letakarva ismét kelni hagyjuk.
Majd 200 fokra előmelegítjük a sütőt, egy edénybe vizet teszünk az aljába, hogy gőzben tudjon sülni. Amikor betesszük a csigákat, mindjárt visszavesszük a hőfokot 180 fokra és így sütjük 15 percet, majd a vizes edényt kivéve, további 10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve ráöntjük a vaníliás cukorral elkevert felforrósított tejet,
majd néhány perc múlva megszórjuk porcukorral és rácson hagyjuk kihűlni.
Lekváros buktához: lisztezett felületen vékony, téglalap formára kinyújtjuk a tésztát.
Éles késsel tetszés szerinti nagyságú kockákra vágjuk, majd egy kiskanál lekvárt rakunk minden darabra. Föltekerjük, miközben a széleket kissé összenyomjuk.
A tepsibe ill. formába, amiben sütjük, beöntjük az olvasztott vajat, majd a buktákat a vajban meghempergetve sorba pakoljuk egymás mellé és hagyjuk még pihenni, amíg szemmel láthatóan szépen megkelnek.
Majd 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig sütjük, addig a teteje már szép színt kap, akkor alufóliával letakarjuk és 170 fokon további kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
Porcukrot szitálva a tetejére kínáljuk.
Ugyanez máskor:
Itt fahéjas csiga készült ebből a tésztából:
Itt diós és kakaós kalács:
Kakaós és fahéjas csigák:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."