Joghurtos -hibrid- kifli

Hozzávalók:

150g kovászos öregtészta
200g natúr joghurt
kb. 2dl langyos víz
30g barna cukor
5g élesztő
300g kenyérliszt
300g sima búzaliszt

30g burgonyapehely
kb. 10-15g só
60g olvasztott vaj
 
Tetejére:
ízlés szerint magok
Elkészítés:
A kimért öregtésztát alaposan elkeverjük a langyosra melegített vízzel elkevert joghurtban.
Hozzákeverjük a cukrot, majd az élesztőt és hagyjuk felfutni.
Majd hozzáadjuk a liszteket, burgonyapelyhet, a sót  és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott vajat és puha, rugalmas tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis vízzel korrigáljuk még.
Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben kb. félúton átmozgatjuk egyszer.
Majd tetszés szerint 10-12 részre osztjuk és megformázzuk.

Ha a letekerős verziót szeretnénk, akkor kenjük meg a kinyújtott tésztát vékonyan egy kis olvasztott vajjal.
Végül sütőpapíros tepsire fektetjük a megformázott kifliket.
Ismét hagyjuk letakarva kelni, amíg szemmel láthatóan szépen megdagadnak.
Majd vízzel alaposan lespricceljük és megszórhatjuk ízlés szerint magokkal(én most meghempergettem, így jobban fölveszi mindenhol -de ezt még a kelesztés előtt!!!-) vagy akár simán üresen is hagyhatjuk.
190 fokra előmelegített gőzös sütőben sütjük 10 percet, majd a gőzt kivéve további kb.10-15 perc alatt készre sütjük.
A sütőből kivéve lespricceljük hideg vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
 
Megjegyzés: 
Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 20 grammal növelve készíthetjük.
Címkék: ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »