Virslis kiflik újragondolva

Hozzávalók:

Töltelék:

Tetejére:

Elkészítés:

Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított tejben, hozzáadjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a tojást, lisztet, burgonyapelyhet, a sót  és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel korrigálhatjuk még. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.

Majd ketté vesszük a tésztát, és cipót formázunk belőlük.

Tipp: természetesen készíthetjük egy nagy gombócból kinyújtva is…. Azt is fel lehet osztani 16 részre, viszont akkor kiflik valamivel kisebbek és ducibbak lesznek. (fotó a bejegyzés végén)

Kör alakúra kinyújtjuk az egyiket, pizzavágóval vagy éles késsel keresztbe, hosszába félbevágjuk, majd ezeket a cikkeket is újra megfelezzük, így 8 db körcikket kapunk egy tésztából. A körcikkek külső szélesebb részére ízlés szerint nyomhatunk egy kevés ketchupot /mustárt és/vagy sajtot is rakhatunk rá, majd egy fél virslit fektetünk bele. Így kintről befelé föltekerjük, 

és mindjárt egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket. A másik cipóval természetesen ugyanígy járunk el.

Letakarva pihentetjük még kb. 40-60 percet. Végül egy kissé felvert tojással lekenjük a kiflik tetejét, meghintjük reszelt sajttal,

és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.

Rácson hagyjuk kihűlni.

Megjegyzés: 

Kovász ill. kovászos öregtészta hiányában természetesen elkészíthető normál élesztős öregtésztával is. 
Illetve ha az sincs, az élesztő mennyiségét 10 grammal növelve is elkészíthetjük.
 
Itt egészben kinyújtva az egész tészta, úgy 16 cikkre osztva. Ugyanúgy töltve, föltekerve, csak kicsit másabb formájúak:
 
Ugyanez máskor:
 
Címkék: , ,
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak, 

fotónak az  instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,

vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."
   
Tovább a blogra »