Töltelék:
Tetejére:
Elkészítés:
Az öregtésztát alaposan elkeverjük a meglangyosított tejben, hozzáadjuk az élesztőt és hagyjuk felfutni. Majd hozzákeverjük a tojást, lisztet, burgonyapelyhet, a sót és elkezdjük dagasztani. A végefelé öntjük csak hozzá az olvasztott zsiradékot és puhább, közepesen lágyabb tésztát dagasztunk belőle. Ha szükséges, kis tejjel korrigálhatjuk még. Belisztezve, letakarva pihentetjük, amíg kb. a duplájára kel, közben egyszer kb. félidőben átgyúrjuk a tésztát.
Majd ketté vesszük a tésztát, és cipót formázunk belőlük.
Tipp: természetesen készíthetjük egy nagy gombócból kinyújtva is…. Azt is fel lehet osztani 16 részre, viszont akkor kiflik valamivel kisebbek és ducibbak lesznek. (fotó a bejegyzés végén)
Kör alakúra kinyújtjuk az egyiket, pizzavágóval vagy éles késsel keresztbe, hosszába félbevágjuk, majd ezeket a cikkeket is újra megfelezzük, így 8 db körcikket kapunk egy tésztából. A körcikkek külső szélesebb részére ízlés szerint nyomhatunk egy kevés ketchupot /mustárt és/vagy sajtot is rakhatunk rá, majd egy fél virslit fektetünk bele. Így kintről befelé föltekerjük,
és mindjárt egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kifliket. A másik cipóval természetesen ugyanígy járunk el.
Letakarva pihentetjük még kb. 40-60 percet. Végül egy kissé felvert tojással lekenjük a kiflik tetejét, meghintjük reszelt sajttal,
és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés:
"Ha kipróbáltad a receptem, nagyon örülök egy hozzászólásnak,
fotónak az instagramon #bernadett.betty megjelöléssel,
vagy belinkelve a facebookon, pinteresten..."